iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес е Световния ден без тютюнопушене

Днес е Световния ден без тютюнопушене 05_1433052592

Днес отбелязваме Световния ден без тютюнопушене, като инициативата е на Световната здравна организация и се провежда по цял свят от 1988 г., припомня БГНЕС.

Според СЗО глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 6 милиона души. От тях 600 хил. са непушачите, които умират от излагането на тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от 8 млн. души, твърдят от СЗО. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени. В света, в момента на всеки десет възрастни, умира по един пушач.

В столицата денят ще бъде отбелязан с безплатни прегледи и консултации от 10 ч. до 13 ч. пред Народния театър "Иван Вазов". Желаещите могат да измерят различни функционални белодробни показатели като витален капацитет, форсиран витален обем, еластичност, количество въглероден монооксид в издишания въздух, парциално налягане на кислород в кръвта и др., както и да научат повече за вредите от употребата на тютюневи изделия, и за различни програми и начини за отказване от вредния навик, които се практикуват от специалистите у нас. Тази година Денят без тютюнопушене у нас е под мотото "Да спрем незаконната търговия с тютюневи изделия!".

Според проучване на евробарометър в Гърция и в България пушат най-много хора - съответно 38 на сто и 35 на сто у нас.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.