iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Всички даскали на море през август, заключват училищата

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Училищата излизат в лятна ваканция като съдилищата. През август школските сгради да са под ключ, настояват от Съюза на работодателите в средното образование. Досега в разгара на отпускарския сезон задължително оставаха по седмина дежурни даскали.

Разпускането на целия персонал за един месец ще донесе икономия от 2 милиона лева за бюджета, категоричен е шефът на Съюза Самуил Шейнин. Той и колегите му смятат, че се харчат грешни пари за заплати, ток и вода по време на безмисленото висене в учителските кабинети. През август никой не влиза в сградите, не се извършват никакви административни услуги, възропта браншовата организация на професионалните гимназии.

Идеята за неочакваната ваканция ще бъде обсъдена днес на среща с образователния министър Сергей Игнатов. Съюзът ще поисдка и съкращаване с пет дни на кампанията по прием в гимназиите. Вместо на 30 юли, тя да приключва на 25-ти. Датите на изпитите няма да се местят, ще се намаляват само дните между класиранията, обясни Шейнин. Наплив от записващи се имало само през първите два дни, след това комисиите скучаели.

Браншовиците вадят на масата за преговори и 20-процентно увеличение на разходния стандарт за един ученик. 15% от тях са били договорени още в колективния трудов договор и трябвало да влязат в сила от началото на този юли. Това не се случило и школските директори искат завишението да влезе в сила поне от догодина. Към вече договорените пари се калкулират скока в такса смет за школата, процентите за прослужено време, корекцията в минималната работна заплата и поскъпналите ток, вода и парно.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.