iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Одобриха паралелките с прием след VІІ клас

Одобриха паралелките с прием след VІІ клас 04_1428322471

От Министерството на образованието са одобрили общо 1384 паралелки с прием след VII клас за учебната 2015/2016 г.

Свободните места за езикови и математически гимназии в цялата страна са 21 086, групирани в 811 профилирани паралелки от по 26 ученици. За профилираните гимназии са обявени 573 паралелки, в които ще се обучават 14 900 ученици. Прави впечатление, че училищата се ориентират към по-малки класове, за разлика от минали години, когато в повечето паралелки приемаха по 28 деца.

По данни на МОН към 1 декември общият брой на седмокласниците в страната е 61 207 ученици. Броят на обявените места за гимназиите намалява в сравнение с миналогодишната кампания - езиковите и математическите класове са с 8 по-малко, а тези за придобиване на професия - с 47. Причините са, че тази година випускът е по-малък и още, че през м.г. не е имало достатъчно желаещи за 59 профилирани и 153 професионални паралелки. Тези класове са били служебно "закрити", тъй като не са успели да запълнят необходимия брой места.

В София, където конкуренцията по традиция е най-голяма, са обявени 198 профилирани паралелки (с езиков, математически и природонаучен профил). Учениците от столицата, които искат да се обучават за професия, ще могат да избират измежду 103 професионални паралелки. В Пловдив езиковите и математическите класове са 72 - намаляват с 6 в сравнение с миналогодишната кампания, професионалните са 52, като намалението е още по-драстично - с цели 11 класа. Седмокласниците от Варна ще се конкурират за място в 54 профилирани и 46 професионални паралелки в рамките на областта.

НАОПАКИ

Обратно на тенденцията в други големи градове, във Велико Търново профилираните класове се увеличават с 2 и за новата учебна година са обявени места в 30 паралелки. С една повече са и профилираните - 30 за учебната 2015/2016 г. В Хуманитарната гимназия в града ще бъдат разкрити две паралелки с насоченост към туризма, към които вече има проявен интерес, съобщи пред "Дарик" кметът на Велико Търново Даниел Панов. За първи път ще се обучават ученици в паралелка "Културен туризъм", каза Панов. Втората нова паралелка, която ще разкрие Хуманитарната гимназия, е "Спа, балнеотуризъм и рехабилитация".

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.