iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Монаси посрещат Божич на Богоявление

Архимандрит Касиан

Братството в манастира „Св. Благовещение” край кюстендилското село Копиловци днес – на Богоявление, ще срещат Божич по старому. При старостилното братство на игумена архимандрит Касиан, обитавало преди това Жаблянския манастир, сега е Бъдни вечер – както е по Юлианския календар. В светата обител са поканени гости от цялата страна и се стяга трапеза според обичая – с питка и сърмички. Богослуженията започват от рано сутринта, та през целия ден, както е по канон.

И по други манастири и енории отказват новия стил по Григорианския календар и честват празниците според староотческите правила. Архимандрит Касиан смята, че повечето не го признават, за да нямат неприятности. Няма как да ни принудят да почитаме неистински дати, казва той Дядото е завършил приложна математика, бил е аспирант в БАН по геофизика, а от зората на демокрацията се е обрекъл на Бога. Не е съгласен със смяната на църковния календар от 1968 г., когато Българската църква по тоталитарно време. Измества православните празници с 14 дни от тези на Божи гроб, Света гора, Русия, Гърция и Сърбия.

Не вдигаме бунтове – това не е начина, служим както смятаме за правилно, казва старостилецът, който спазва канона до буквата. Той е и радетел да има нови канонизации на светци в нашата Църква. Едновременно с това духовникът заявява, че такъв важен акт в живота на Църквата трябва да се подготви внимателно, защото всяко прибързване не е от полза за нейния духовен живот. Така е и със смяната на календара. /Градски вестник/

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.