iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има билки, които гонят комарите

Има билки, които гонят комарите 05_1463913225

Дъждовният май се оказа пагубен за реколтата, като влагата обаче доведе и други неканени гости. Комарите подраниха и вече хапят до кръв. Със затоплянето на времето пристигат и досадните мухи, които няма как да бъдат прогонени особено в откритите пространства. Природата обаче има лесни и екологични решения срещу неприятните насекоми. Ето как можете да направите градината красива, но и практична с няколко лесни трика. Същите хитринки можете да приложите и за да разведрите и освежите балкона, като постигнете ефект срещу нежеланите насекоми.

Лавандула

Силната миризма на лавандулата може да е приятна за хората, но е ад за комарите и за други летящи твари. Растението обича слънцето и умерено влажна почва. На етеричните ухания реагират и котките - ако посадите лавандула в двора, те няма да припарят до градината.

Розмарин

Розмаринът не е само подправка за вкусния ястия или добавка към разкрасителни процедури. Освен комари, растението гони и молци, а има и приятен аромат.

Лимонена трева

В козметиката срещу комари това е ключова съставка. Същата роля може да изиграе, ако я посадите в градината или на балкона. Но имайте предвид, че е силен алерген, така че го поддържайте с ръкавици.

Босилек

Босилекът също освен в кухнята успешно действа и срещу комарите. Сади се на слънчево място, но на влажна почва, а листата трябва да се чистят редовно.

Мента

Ето още една билка назаем от готварските рецепти. Много лесна е за поддръжка, бързо се разпространява. Най-добре я посадете в саксия, за да не задуши другите цветя. С нея ще прогоните комарите, а и ще имате винаги пресни листа за чай.

Маточина

Растението има формата на храст и не е капризно - вирее и на слънце, и на сянка. Но е страшилище за повечето насекоми.

Невен

Невенът също може да ви спаси от напастта от комари. Опитните градинари го садят, за да пази съседните растения и от други насекоми.

Коча билка

Позната е още като Котешка трева, защото я използват като лекарство. Но натуралното масло в листата е много по-ефективна защита от различни спрейове против комари. Посадете растението на терасата, но не и в двора, защото ще привлечете всички писани.

Хризантеми

Миризмата на хризантемите може би е най-успешна, за да предпази от присъствието на комари и да ги прогони. Хризантемата е важна като изключителен природен инсектицид. Тя атакува нервната система на всички насекоми.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.