iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова за политическите трусове в Перник

Ирена Соколова ГЕРБ

Депутатката Ирена Соколова - гост на предаването "Добро утро, България" по ТВ7 от днес, 09 август 2012
Представяме стенограма на интервюто, публикувана от ИА "Фокус" Водещ: В следващите минути отново ще си говорим за Перник и какво се случва там, а при нас ще бъде депутатът Ирина Соколова. Междувременно само преди дни Перник разкри и схема, по която с обществени поръчки за доставка на лекарства здравното заведение, болницата в Перник е задлъжнявала към фармацевтични компании. Вижте повече.
Репортер: Експертите на здравното министерство са изненадани – годишно здравното заведение пазарува лекарства за близо 200 хил. лева. Само за 2 години след процедурата за обществени поръчки в края на 2009 година болницата успява да натрупа също такава сума дългове към трите фирми доставчици на медикаменти „Фармасютикълс”, „Софарма трейдинг” и „Медофарма”.
Валентина Георгиева: И в трите договора няма срок за изпълнение, няма обем, няма сума, за която е сключен този договор.
Репортер: На практика трите фармацевтични компании с благословията на тогавашния директор на болницата, а сега общински съветник в Перник от квотата на БСП Александър Алексиев си разделят поръчката за доставка на медикаменти.
Валентина Георгиева: Да няма право на пречка това да се е случило, ако процедурата е обявена по обособени позиции, но тя не е обявена по този начин.
Репортер: Кардиологът д-р Александър Алексиев, който управляваше Белодробната болница в Перник до началото на миналата година, който натрупа дългове към фармацевтичните компании вече има ново работно място. Това е тук, в Банкя, в Кардиологичната клиника към Трета градска болница. Не можем да го открием за коментар, защото е в отпуск и не вдига своят личен телефон. Дали болницата в Перник ще се справи с дълговете си, проверихме на място.
Александър Александров: Болницата я заварихме в тежко финансово състояние, от което все още не можем да излезем, разбира се. Най-много дължим пари за лекарства на лекарствените фирми. От всички дългове, които имаме 86% са задълженията ни към лекарствени фирми. Предимно работим със „Софарма”, „Медофарма”, „Тева”.
Репортер: Счетоводителката на здравното заведение признава обаче, че задълженията са достатъчен повод фирмите-доставчици да блокират банковата сметка на болницата.
Александър Александров: В началото на тази година месец март проведохме търг за обществени поръчки, където имаше доста кандидати и успяхме да свалим разходите на болницата, до 12% са разходите за лекарства.
Репортер: Това е лечебното дърво в двора на болницата. Който вярва идва тук, прегръща дървото и оставя негативната енергия в земята. Дървото не е по здравна каса, но досега не е успяло да намали разходите на болницата за лекарства.
Водещ: Отново се връщаме тук, в „Слънчев бряг”, при нас е Ирена Соколова. Здравейте.
Ирена Соколова: Здравейте.
Водещ: Видяхме репортажа. Как ще коментирате? Каква е ситуацията с Белодробната болница? Тя знаем, че приема пациенти от цялата Югозападна...
Ирена Соколова: От целия регион.
Водещ: ... от целия регион в тази част на страната.
Ирена Соколова: Запознахме се с доклада преди около седмица някъде. Всъщност той е направен преди около няколко месеца. Тогава е имало проверка на здравно министерство. Като единият екземпляр от доклада е даден като отговор на министъра на здравеопазването, а другият на управителя на болницата.
Водещ: Какво показват документите?
Ирена Соколова: Показват известни отклонения от законовите начини за възлагане на обществени поръчки, възлагане на малки обществени поръчки. Показват отклонения в създаването на правила, по които действа болницата.
Водещ : Има ли други подобни практики, за които да имате информация за обществени поръчки, за източване на средства?
Ирена Соколова: В други болници или в тази болница, като...
Водещ : Като цяло, да кажем.
Ирена Соколова: Вие знаете, че министър Атанасова в последния месец няколко пъти оповестява направени одитни доклади на различни болници, в които се наблюдават такива злоупотреби. Изглежда това също не е изключение. Одитният доклад визира периода 2007-2010 година и това, което се вижда, всъщност, там е обект на разследването, което е направила и вашата телевизия.
Водещ: Каква е ситуацията в останалите болници в Перник?
Ирена Соколова: Многопрофилната болница за активно лечение има нов управител на практика от 2 години и половина. За това време разходите за болницата са намалели почети с 1/3, намалели са парите отпускани за лекарства, намалели са парите, които се изискват към външни доставчици. Защото болницата е започнала сама да управлява и да контролира добре разходването на средства за складове, за аптеки, за транспорт. Това, което е направила Многопрофилната болница е да може да възлага обществени поръчки на фирми избирайки най-добра оферта. Всъщност, тя обнови изцяло няколко отделения, а възстановяването на Детско отделение стана само с 240 хил. лева, а на практика то е изцяло обновено и обзаведено.
Водещ: Големият скандал около Перник последните няколко месеца е след земетресението и как са изразходени помощите след земетресението. Вашата информация каква е?
Ирена Соколова: Това беше голям шок за целия ни град. Предполагам и за цялата страна, защото рядко ставаме свидетели на природно бедствие от такъв мащаб. Към момента отпуснатите пари от Междуведомствена комисия са над 13 млн. лева. Те са преведени, както за обществени и държавни сгради така и за лична собственост. Заедно с това е имало три заседания на Междуведомствена комисия. Предстой след около петнайсетина дена да има следващо заседание. Това, което може би е важно да се каже и което смятам, че всички трябва да знаят, тъй като е много важен единният канал на комуникация: Междуведомствена комисия не обезщетява хората за техните загуби, Междуведомствена комисия подпомага хората в трудностите им, както, разбира се, и общините. Възстановяването и обезщетяването се полага на застрахователните компании.
Водещ: Защо искате оставката на Росица Янакиева?
Ирена Соколова: Общинските съветници от групата на ГЕРБ Перник поискаха оставката във връзка с проверката, която направиха за възлагането на ремонтните дейности, спешните и неотложно аварийни ремонтни дейности при възстановяване на щетите от земетресението. Бяха наблюдавани редица неправилно възложени дейности с неправилно остойностяване. Всъщност, най-нормално е, когато има такова природно бедствие общината като добър стопанин да се погрижи да има контролната функция при възлагането ремонтните дейности и при определянето на цените на тези ремонтни дейности. Освен това общината трябва да има грижата да предлага на Междуведомствена комисия приоритетно най-важните за обезщетяване обекти.
Водещ: Обаче как ще коментирате това, което каза самата Росица Янакиева, сега цитирам „ГЕРБ има списък за отстрел на кметове. Кметове от опозицията.” ?
Ирена Соколова: Няма да го коментирам. Аз смятам, че когато има документи и тези документи показват съответните числа, а зад тях стоят пари похарчени неправомерно не може да се говори за никакви подобни емоционални изказвания.
Водещ: В тази връзка докъде очаквате да стигне проверката на прокуратурата?
Ирена Соколова: Тя си има собствени правила. Прокуратура си работи със собствени правила, това е нейният модел на работа. Знам със сигурност, обаче, че има още непредадени протоколи към Междуведомствена комисия. Знам със сигурност, че има подадени сгради за разрушаване, за коти подлежи отдаване на средства от Междуведомствена комисия, които сгради са неправомерно подадени като единствени на собствениците. Всъщност, разбира те ли? Към Междуведомствена комисия, към държавата като цяло има едно очакване – тя да възстанови щетите на всеки за това, което се случило. Нямаме навик да мисли за собствеността си като за нещо, за което се грижим. Все повече, на пример правим „Каско” на колите си, защото знаем, че каквото и да се случи биваме обезщетявани. Но за къщите си, за апартаментите си сякаш очакваме някой друг да се погрижи. Една част от сградите на самата община, на една част, а всички сгради на самата община, дори самата общинска сграда , детските градини и училищата не са застраховани...
Водещ: Очевидно смятате...
Ирена Соколова: ... Какво да говорим за частните домове.
Водещ: Да. Очевидно смятате, че трябва да има промяна в това как се развива Перник, как се управлява. Каква трябва да е посока, според вас?
Ирена Соколова: Имаме доста добри примери за посоката. Аз мога да кажа, че градът има облика на своя градоначалник. Това наблюдавам, това виждам. Ако градоначалникът е усмихнат, свеж и работи открито такъв изглежда и градът. Примери за това са градове, които в последните няколко години наистина показват цъфтеж и Бургас е един от тях.
Водещ: Благодаря ви. Ирена Соколова с последните новини около Перник и коментар за тях.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.