iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Рударци решават на общо събрание дали да стават комшии с петролни магнати

В Рударци решават на общо събрание дали да стават комшии с петролни магнати

Недостигът на вода настигна арабите и у нас. Въпреки че не сме пустиня, сухите чешми са непреодолима бариера вече 6 години за инвестиция от 25 милиона евро. Толкова иска да похарчи Кувейт за ваканционно селище в пернишкото село Рударци. Съседното Драгичево обаче отказва да им даде достъп до своя водопровод. Затова и пратениците на шейх Насър ал Мохамед ал Ахмед ал Сабах не могат да получат разрешително за строеж. Стар проект от 2006 г. е на път да спаси преселението на тузарите у нас. Арабите са готови да платят нова тръба, която да им даде вода директно от градската мрежа на Перник.
 
 
Какви ти араби, тук само мутри идват. Така коментираха вчера жителите на Рударци проекта за ваканционно селище на паралии от Кувейт. Леле, ще сме комшии с петролни магнати, чудеха се вчера местните. Оказа се, че малцина са чули, че ще имат нови съселяни от Персийския залив.
 
Преди години купиха нивите по пътя за резиденцията на Тато. Не знам на колко ги платиха, но не казаха за какво са им. Бяха от някаква фирма, разказа 69-годишният бай Стойне. Дядото обаче е един от потърпевшите собственици, продали наследствените си ниви за екоселото "Делта хил". То е само на 2 км от Рударци. Фирмаджиите платили едва по 4 лева квадрата. Харизахме ги за жълти стотинки, един балатум струва повече, а това е жива земя, ядосва се старецът. Семейство, което има магазин в началото на селото, също си скубе косите, че си е дало терените на безценица, а върху тях сега се ширят сега родни тузари в луксозни къщи. Така е станало и с поляните за арабите. Крият, нищо не казват и хората се съгласяват на всякаква цена, коментираха драгичевци.
 
Иначе местните зевзеци вече започнаха да разнасят клюки за бъдещите новодомци от Азия. Ще строят джамия, така се говори, разказа почерпен клиент на една от централните кръчми. Думите му предизвикаха вълна от коментари и ругатни към иноверците. Не вярвам да имаме келепир от такива съселяни, та дори богаташи от Кувейт. Едва ли ще дойдат да харчат парите си в селските магазини, смятат търговците. Други пък потриват ръце и вече пресмятат как ще посрещат гостите в пивниците с нашенска пърцуца.Ако идват през зимата да карат ски, ще ни спасят бизнеса, надяват се по-смелите бизнесмени в селото. Те се оплакват, че клиенти в магазините и пивниците има само през лятото. Като надойдат хилядите виладжии от София и ни напълнят касите. Но това са само три месеца в годината. После опъваме ушите, оплакаха се търговците. Заради непостоянния оборот няколко кръчми вече са хлопнали кепенци. С арабите обаче можело бизнеса да потръгне целогодишно.
 
Премиерът  на Кувейт шейх Насър ал Мохамед ал Ахмед ал Сабах е купил 6 дка в землището на Рударци по пътя за резиденцията на Тодор Живков. Върху земята ще се строят 35 еднофамилни къщи, които ще се продават само на граждани на Кувейт. Идеята е те да изкарват зимните си ваканции у нас и да карат ски на Боровец и Банско. Земята е истински рай по южния склон на Витоша. Не съм информиран официално от общината за предлаганата инвестиция. За какво съм кмет тогава, скочи вчера управникът на Рударци Симеон Павлов. Той обяви, че ще иска консултация с общинския кмет Росица Янакиева за проекта на азиатците. По закон трябва да свикам и общоселско събрание, умуваше вчера Павлов.
 
Всъщност гостите от Персийския залив да са се заселили отдавна в новите си домове, ако не беше проблемът с водата. Години наред инвеститорите не могат да похарчат нито евро, защото не получават разрешение за строеж. То пък се спъва от липсата на водопровод към новата "арабска" махала. Мястото е откъм водопровода на съседното Драгичево. Кметът Росица Стоянова е забранила включването на нови абонати към мрежата на селото. Питаха ме неофициално за възможността да им дадем част от дебита си, отказах, призна тя. Водата не достига. Лятото сме на режим - ден течат чешмите, ден са сухи. Как да захраним още 35 къщи, ядосва се кметицата. Те са до Рударска махала, която е най-безводна в Драгичево. Страхувам се от бунтове на местните, призна Стоянова.
 
Стар проект е на път да спаси азиатското преселение. Предвижда се да бъде изграден нов водопровод, който да свърже новото ваканционно селище и Рударска махала директно с градската ВиК мрежа на Перник. Чертежите и разчетите са правени през 2006 г. за частично решение на водния проблем. Арабският инвеститор е готов да плати водопровода. / Стандарт
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.