iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Турците на "Люлин" пак тормозят бучинци

Пернишкото село Големо Бучино страда от недостиг на вода заради турската фирма "Мапа Дженгиз".
 
Това обяви кметът Стефан Зафиров пред общинската управа, съобщава "Фокус"-Пирин. Домакинствата от "Бачова махала", разположени в по-високите части на населеното място, са подложени на режим и всеки ден пълнят съдове с вода, за да посрещнат ежедневните си нужди. От миналото лято турският консорциум, който гради автомагистрала "Люлин", е увеличил потреблението на вода четири пъти. Това е далеч над заявеното, каза и заместник-кметът Цветан Андронов. На месец „Мапа Дженгиз" харчела средно по около 1 500 кубика вода. От шест месеца насам потреблението е нараснало на 6 хиляди кубика, обясни Стефан Зафиров. Фирмата е свързана с резервоара преди селото и заради голямото количество вода, което харчи, чешмите на около 100 домакинства остават сухи. Заради това кметът е наложил график на електрическата помпа, която качва вода в резервоара.
 
Вечер той спира крановете на съоръжението, за да се напълни до следващата сутрин. Управителят на В и К-Перник Искра Златанова, която е запозната с проблема, заяви, че ще поиска анекс към договора с "Мапа Дженгиз" и спешна среща с ръководството на турската фирма. Нужно е закупуването и монтирането на нова, по-мощна помпа, тъй като сегашната не може да поеме голямото потребление на вода. Към турската фирма ще бъде отправена покана да поеме част от разходите за съоръжението.
 
От В и К заявиха, че ръководството на "Мапа Дженгиз" категорично отказва да направи нов резервоар, въпреки че по времето на предишния областен управител Иван Димитров бяха водени преговори затова и обещание бе дадено.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.