iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани с интерес към вятърната енергия

Перничани с интерес към вятърната енергия

Лавина от 1251 нови проекта връхлетя екоминистерството
 
Модата да се инвестира във ветрогенератори не отминава и дори настъпва с нова сила.
 
Данни на екоминистерството показват, че само за 3 месеца - от октомври до декември м. г., когато се заговори за временен мораториум върху изграждането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), в 16-те РИОСВ в страната са постъпили общо 1251 нови заявления на перки.
 
В някои райони има значително увеличение на инвеститорския интерес. До октомври м. г. например в РИОСВ Перник са били подадени 20 заявления за преценка на необходимостта от ОВОС и оценка за съвместимост за ветрогенераторите. През ноември и декември проектите стават 48.
 
Всички проекти ще се гледат под лупа съобразно с новите изисквания, казаха от екоминистерството. МОСВ например няма да одобрява вятърни генератори, без те да разполагат със задължителните едногодишни предварителни изследвания за силата на вятъра, които да обосновават необходимостта на това място да се инсталират перки. Без такива 12-месечни анализи заявления за екооценки вече няма да се приемат, е категорична министър Нона Караджова. Няма да се разглеждат и проекти без план откъде ще минават далекопроводите, към които ще се присъединяват вятърните и соларните паркове, каквато е била практиката. По-рано често се оказвало, че преносната мрежа засяга защитени територии.
 
За да получат зелена светлина, новите ВЕИ-проекти ще бъдат разглеждани не сами по себе си, а в контекста на вече построените мощности в региона и одобрените за изграждане. Така ще се спре порочната практика инвеститорите да делят проектите си на малки терени с по няколко перки, за да получат по-бързо и лесно разрешителни, а като цяло ефектът върху околната среда е като от огромен вятърен парк. Според МОСВ по този начин реалните проекти на сериозните инвеститори и онези, които имат шанс да получат финансиране, ще могат да се завършат без проблеми./Труд
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.