iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


На 16 години осъдиха Будимир Куйович, собственикът на разбитата нарко-лаборатория в Дивотино

Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата от 16 години лишаване от свобода на сърбина Будимир Куйович. Чужденецът ще лежи в затвора по обвинение за организиране и ръководене на престъпна група за трафик на наркотици. Освен това Куйович ще трябва да заплати и глоба в размер на 220 хиляди лева.
 
Наркобосът обжалва решенията на Хасковския окръжен и Пловдивския апелативен съд, издадени през 2008-ма година. Пред касационния съд Куйович заяви, че е давал пари на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков и бившия главен секретар на МВР Валентин Петров, докато е имал бизнес в България.
 
Според него обвиненията са започнали в момента, в който той е престанал да им плаща. Освен Куйович в затвора попадат и Николай Писков, Михаил Янков и Стойко Дойчев, също участници в организираната престъпна група. Куйович ще излежи присъдата си при първоначален строг режим.
 
Преди последното му залавяне през Декември 2007г., той живееше с жена си в пернишкото село Дивотино и движеше престъпната си дейност от там. Местни разказват, че дори имал "легален" дребен бизнес за стоки от бита.
 
 
През 2002 г. Куйович беше уличен като организатор на разкритата лаборатория за синтетични наркотици в пернишкото с. Дивотино. Тогава спецполицаите откриха заровени в двора на къща 48 килограма амфетамин-субстанция, незаконно оръжие и боеприпаси. По случая бяха задържани четирима, но сърбинът успя да се скрие и се предаде след като беше обявен за общонационално издирване. След това бе беше експулсиран със забрана да се връща за 10 години. Предадоха го на сръбските власти, които го търсеха във връзка с издадена заповед за арест заради кражба.
 
През 2005г. главният секретар на МВР Илия Илиев "без да иска" подписал разрешително за пребиваване в България на Куйович, а за това научили чуждестранни партньорскти спецслужби,които вдигнали скандал на българското МВР. Куйович се снабдил с паспорт с данните на друг сърбин и само полицаите, организирали аферата, знаели, че изгоненият от страната сърбин живее спокойно в България с новия си паспорт.
 
През 2007 оперативни работници предложили на Илия Илиев сърбинът да се върне като сътрудник на МВР, за да помогне за разкриване на наркоканали. Само че, след като получил разрешителното, Куйович, възстановил бизнеса си с наркотици. В същото време служителите, които убеждавали Илиев, че сърбинът е вербуван от МВР, не предприемали никакви действия срещу него до повторното му залавяне през Декември 2007 по време на наркосделка край Стара загора.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.