iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трябва ли да има университет в Перник? (видео)

Възможността Перник да стане дом на Европейски политехнически университет разискваха четирима професори - Михаил Константинов, Христо Христов, Иван Илчев, ректор на Софийския университет и Камен Веселинов, ректор на Техническия университет в сутрешното студио на bTV.
 
По думите проф. Константинов - един от авторите на проекта за създаването на университета такъв университет е нужен на България, тъй като специалностите и обучението в него ще бъдат пазарно ориентирани. Според създателя на проекта - проф. Христов, университетът ще предлага обучение на български и английски език, отговарящо на европейските стандарти. Преподавателите ще бъдат от България и Европа.
 
"38% от децата, които завършват средното си образование, избират да продължат във ВУЗ, по данни на НСИ. За мен не е страшно, че има много университети в България. Страшното е, че има уравниловка на университета. За това аз никога не говоря за образование. Говоря за качество на образованието. Това се постига с диференциация на университетите", каза проф. Илчев.
Зад Пернишкия университет застанаха още президентът Първанов и представители на Предприемачи ГЕРБ, припомни проф. Илчев.
 
Не на същата позиция беше ректорът на Техническия университет проф. Камен Веселинов, според когото на България не е нужен още един университет, тъй като тяхната бройка и в момента е голяма.
 
В края на предаването млади хора от Перник също изказаха позиция. От студиото липсваше кметът Янакиева, която преди известно време беше гостенка на Ани Цолова, но изглежда не е останала с добри спомени от кръстосания разпит на който беше подложена във връзка със скандалната продажба на общински имот тогава.
 
Ето и видео от предаването в 2 части:
 
 

University, Pernik
 
 
 

University

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.