iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Филакто пази с вяра в пернишкия храм

Филакто пази с вяра в пернишкия храм

Памучето, стояло близо до мощите на светия или напоено със св. миро или елей от кандилото на гроба на някой светец или чудотворна икона се нарича филакто.
 
Има практика то да се зашива в парченце плат с църковни мотиви и да се носи от някои хора постоянно в дрехите им. Това припомни в проповедните си слова от. Борис Котев след св. Литургия в храма „Св. Иван Рилски" в Перник по повод поклонението на богомолците пред частицата на светията, която се пази вече в храма. Филакто е дума с гръцки произход и в основата й е глаголът пазя. Самата вещ има характер на благословение, което вярващите отнасят със себе си след поклонничество до някой манастир или друга православна светиня.
 
Ролята му обаче не бива да се надценява. Православният християнин трябва да знае, че всичко, което вземе със себе си като благословение от някое свято място, може да му "помогне" само ако има лична вяра в Бога, предупреди свещеникът. И памучето от частицата от мощите на св. Иван би носило благодат, ако вярваме, че по неговите молитви Бог ни закриля и помага.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.