iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Президентът опрощава задължения към държаватa на близък до ВИС-2 перничанин

Президентът опрощава задължения към държаватa на близък до ВИС-2 перничанин

Авер от Перник на убития висаджия Георги Илиев ще дъде освободен от задължения към държавата след подадена молба за това до президента. Съгласие за това даде днес Общинския съвет в Перник.
 
Бившият затворник Валентин Костадинов Станков на 63 години, познат в Перник и по света като Джако, дължи държавни такси в размер на 13 500 лв. Парите са натрупани за съдебни експертизи по водени от него дела срещу затворническата администрация, проявила небрежност към здравословното му състояние. Той съди затворническите власти, че не направили необходимото за навременно установяване на заболяването му от рак на гърлото. В момента Станков се издържа само от пенсия за инвалидност, не разполага със собствено жилище, а живее заедно с 82-годишната си майка в имот на роднини. Негова сестра е Лидия Такева, дълги години заемала отговорни постове в системата на социалното подпомагане в Перник.
 
Станков е задържан в затвора в Бобов дол през 1995 година след екстрадация от Австрия. В продължение на месец той многократно търси медицинска помощ в затворническата болница, лекуват го за ларингит докато се установява рак в напреднал стадий. След внесена гаранция го пускат да се бори с коварната болест, а след животоспасяваща операция и възстановяване той си търси правата като завежда дела срещу затворническата администрация. За опрощаване на задълженията, натрупани по делата се обръща към институцията на Президента на Р България, която иска мнение от ОбС.
 
В подземния свят Джако е познат с широкото си сърце и отзивчивостта към приятели. Тъкмо тези му качества го сприятеляват с босовете на ВИС-2 братята Васил и Георги Илиеви. Като легенда се разказва как преди много години Джако спасил от изнасилване в затвора Георги Илиев, вкаран зад решетките съвсем млад заради участие в групово изнасилване.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.