iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Големо Бучино на протест до ... отбивка


Жителите на пернишкото село Големо Бучино ще протестират ежедневно до проектиране на отбивка от автомагистрала "Люлин" до населеното място. Това заяви председателят на инициативния комитет Иван Стоев на среща с представител на Изпълнителна агенция "Пътна инфраструктура"  в селото.
 
Аутобанът дели Големо Бучино на две. В същото време,за да се включим в него, ние трябва да изминем 12км от едната страна, или 15 км от другата , заяви Стоев.
 
Бившият министър Асен Гагаузов лично е обещал на хората такава отбивка да бъде изградена на 12-ти километър, където сега е проектиран подлез, разказа Стоев. В противен случай населеното място само ще търпи негативи от строителството на автомагистралата, категоричен е председателят на инициативния комитет. Той съобщи, че жителите на селото са му дали ултиматум за започване на протести от сряда, докато не бъде представен проект за изграждане на отбивка.
 
Стоев отново алармира, че фирмата - изпълнител "Мапа Дженгиз" влиза незаконно в имотите на хората, засипва деретата с пръст, плаща символичини обезщетения. В кметството на Големо Бучино се пази официално писмо от "Мапа Дженгиз", в което турците оценяват един декар от земята на бучинци на 13 бали трева. Стойността на една бала е 5 лв. и така един декар струва 65 лв., пишат от "Мапа Дженгиз".
 
Има хора, които за съсипаните си имоти са получили по 4 лв. обезщетение, определено по преценка на турската фирма, уверява Стоев. Той алармира отново, че селото може да остане без вода, защото резервоарът, съхраняващ 300 куб.м се намира в непосредствена близост до изграждащ се тунел и трябва да бъде изместен. Засега обаче нищо не се прави, тревожи се Стоев.
 
Инициативният комитет обяви, че започва серия протести с митинг в центъра на селото в 10ч. в сряда. Поканени са и жители на съседните села.
 
Старши инспектор Михаил Рашков от дирекция по оперативен контрол и управление на риска в ИА "Пътна инфраструктура" обеща веднага да внесе предложение за изграждане на отбивка до Големо Бучино.(Петя Михайлова)
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.