iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общините - обичайният заподозрян в Административния съд

Общините - обичайният заподозрян в Административния съд

Интервю на "Градски вестник" с Игнат Георгиев - председател на Пернишкия административен съд.
 
Игнат Георгиев е роден на 1 ноември 1967г. в Перник. Израснал е в брезнишкото село Велковци. Средното си образование завършил в Пазарджик, след което постъпил в Института на МВР. През 1986г. започнал работа като милиционер в Перник.Няколко години работил в "Криминална полиция", след което станал помощник-следовател.В края на 1997г. влязъл в структурите на прокуратурата, където израснал от младши прокурор до районен прокурор. Четири години е бил районен съдия. През 2006г. оглавил новосъздадения Административен съд. Семеен е.
Г-н Георгиев, получиха ли административните съдилища признание в краткия все още период на съществуването си?- Мисля, че имаме вече признание от обществото, независимо, че това не се отразява достатъчно от медиите. За нас е важна оценката на колегите и страните по делата, а тя е:"Добре, че заработихте."
 
Какво място заслужават административните съдилища и къде са те реално в момента?-Това е нормативно регламентирано - на нивото на окръжните съдилища. Т.е. разглеждаме, като първа инстанция административните дела по жалби срещу индивидуалните, общите и нормативните административни актове и касационна инстанция на делата по Закона за собствеността и ползване на земеделските земи, Закона за възстановяване собствеността върху горите и земите от горския фонд, както и делата по Закона за административните нарушения и наказания. Това са земеделските закони, както и законите, които уреждат административно-наказателната отговорност.
 
Имате ли много жалби?- Първата година имахме 660 дела, втората - 918, а тази година са 593 за първите осем месеца.
 
Каква е ефективността от делата?- Над 90 на сто от делата са решени в тримесечен срок. Графиците се спазват, много малко дела се отлагат. Всички решения се пишат в едномесечен срок. В Перник нямаме случай на нередовно призоваване. Когато се отлага дело за нередовно призоваване, почти винаги това е свързано с призоваване от друг район, най-вече - София. Това е проблем, който забавя и нашите графици. Ние почти ежедневно контролираме нашите призовкари и с призоваването на територията на Перник сме се справили на 100 процента.
 
 Какви са най-сложните казуси, които се е налагало да решавате?- Няма сложни казуси, има трудоемки. Делата по Закона за устройство на териториите са свързани с много страни, трудно е да бъдат събрани всички в залата и да се отреагира в едно заседание на всички искания. Почти винаги е свързано и с изготвяне на експертизи. Процедурата е сложна, не казусът.
Гордея се с факта, че бързо и безпроблемно през 2007г. минаха делата за изборите за местна власт. Бяха образувани 15 дела за цялата Пернишка област. В рамките на две седмици те бяха приключени. Всички наши обжалвани решения бяха потвърдени от Върховния административен съд. Жалбоподателите не успяха да реагират, защото нямаше за какво да се хванат. Това е един прост пример, че сме си намерили мястото.
 
 От коя институция са най-недоволни гражданите?- От общините. Една трета от жалбите са срещу актове на кметовете. Това е нормално защото пък и кметовете на общините издават най-голям брой актове.Постъпи и голяма партида - над 60 дела по Закона за горите. Касае се за спор на общините с Държавната агенция по горите. В края на миналата година се обнародва новият устройствен план на Перник. В тази връзка службата по кадастъра също комплектова доста преписки и жалби на недоволни граждани от граници, заснемане, площ. Те са рутинни дела, които си вървят.
 Не е ли малко скучна тази материя?- Донякъде да. Макар, че казусите са доста различни, голям е обемът на законодателната материя, която ги урежда. Необходимо е винаги изострено внимание, много четене.
 
 Често ли се разминават ваши решения с тези на по-горните инстанции?- Малък е процентът на отменените решения. Делата се решават съобразно закона , представените доказателства и по вътрешно убеждение на съдията. На следваща инстанция това вътрешно убеждение може да е различно и понякога се получава разминаване. Ние от своя страна, когато сме сбъркали и по-горната инстанция ни отмени решение, коригираме практиката си и се стремим да не допускаме втори път същата грешка.
 
 Може пък тарифата на горната инстанция да е различна?- Моето мнение е, че това с корупцията е по-скоро манипулиране на обществото. Никой не може да ме убеди, че има корупция в съдебната система, докато не бъде хванат с категорични доказателства и осъден един магистрат.
 
 Ами колежката ви във Варна?- Случаят е сериозен удар по съдебната система. Там сигналите, които пристигат от медиите са много противоречиви. Ситуацията е малко деликатна и е свързана с личния й живот. Жалко е, че подобна история й съсипа кариерата. Каквото и да реши съдът , дори и да бъде оправдана, белята е вече сторена.
 
 Ако все пак вътрешното убеждение на съдията не е правилно?- То е съобразено със закона. Работата на съдията е да реши казуса, както счете, че е правилно и законосъобразно. Разглежда се спор между две страни, всяка от която смята, че е права. Както и да се реши, винаги ще има недоволен.Повечето от хората имат уважение и респект към нас, след като ни търсят. Работата ни го показва. Има и злонамерени единици, които обжалват и въртят безпредметни производства, като че ли само заради спорта. Когато, обаче получат адекватно на претенцията решение, пишат жлъчно до какви ли не институции, медии, все някой им е крив и най- вече съдът. Докарахме го дотам, че да нямаме уважение към никого и към нищо. Ами, който тръгва с такава нагласа и не зачита изначално решенията на съда, просто да не се обръща към него.
 
 Доволен ли сте от нормативната уредба, с която работите?- Административно-процесуалният кодекс е много нов закон. Реално се прилага от юни 2006г. Личните ми впечатления са, че дори ГПК се променя в посока подражаване на АПК. Когато е създавал АПК, законодателят се е опитал и донякъде е успял да игнорира недостатъците на стария процес и да направи добър закон. Освен това се оказва, че административният процес в настоящия момент е най-бърз. Той е по-ускорен и от наказателния, и от гражданския процес, и от изпълнителното производство.90 на сто от делата свършват в две заседания. На първото се приемат доказателствата и назначават експертизи, на второто се вземат решения. Отлагане има рядко, само при наличие на злонамерени страни, които имат интерес да протакат делото и използват всички възможни вратички, които макар сведени до минимум все още съществуват - например болнични и смяна на адвокати в последния момент .
 
Т.е . работите по европейски маниер.- Все ми се струва от това, което чета, че едва ли европейците работят по-бързо. Средната статистика на точене на делата им като чели е по-дълга, отколкото нашата.
 
 Вие твърдите, че сте били Европа?- Не, но работим редом с европейските съдилища. Защо трябва да се сравняваме, има и доста положителни неща които и европейците могат да взаимстват от нас . Аз съм доволен от това, че показахме, че съдебната система има и добро лице.
 
 Според Вас административните съдилища са доброто лице на съдебната система?-Такива са отзивите поне на този етап, както на обществото, така и на проверяващите и наблюдаващи европейски институции. Дори в последния доклад на Еврпейската комисия за напредъка на страната ни и в частност на съдебната система няма нито една отрицателна дума или препоръка по отношение на административните съдилища.
 Интервюто взе Петя Михайлова
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.