iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Янакиева забранила със заповед на общинарите да говорят. Режат достъпа на медиите до информация

Скандална заповед е пуснал кметът на Перник Росица Янакиева. С нея се налага тъмничен контрол върху публичните изказвания на няколко стотин служители на община Перник. Въвежда се длъжност "медиен инквизитор", който решава коя медия да бъде допусната въобще до административната сграда на общината. В правомощията на медийния инквизитор влизат и "подбор на медиите за предоставяне на информация", както и органичение на посещението на обществени обсъждания и събирания, ако разрешение не бъде издадено.
 
Със заповед номер 1924 от 27.08, кметът на Перник нарежда на директорите на дирекции да изпращат за писмено съгласуване на медийния съветник всички предстоящи събития в техния ресор и детайлите по тях. С това Янакиева определя за втори човек след нея в общинската администрация медийния съветник Анелия Скримова.
 
Още по-скандални са следващите редове от заповедта на пернишкия градоначалник, с която се сдоби нашата редакция. С тях в общинската администрация се въвежда тоталитарен модел на управление и медийно затъмнение, непознати дори и от времената на комунистически режим в страната:
 
"Всички служители на общината контактуват с медиите чрез и в присъствието на медиен съветник или медиен експерт, а изявите им се консултират и подготвят предварително, като са длъжни да се съобразят с препоръките."
 
В разрез със всякакви демократични принципи и закони идва следното ограничение в заповедта:
"Присъствието на медиите на предварително планирани събития - пресконференции, обществени обсъждания, официални срещи става само след преценка на медийния съветник и с предварително известие с подробности за събитието, заявени 5 дни по-рано."
 
На всякъде в текста на заповедта фигурира електронна поща за контакти: [email protected] . Проверка на iPernik показва, че пощата е на Анелия Скримова, и през личният й е-мейл  минава цялата кореспонденция на общината, което е в разрез с всякакви изисквания за сигурност на информацията. Не е ясно и по какъв начин кметът може да упражнява контрол върху това, което идва и излиза от общината в подобен случай.
 
Потърсихме мнението на юрист по въпроса. Според хората на закона, освен, че противоречи на Конституцията, в която свободата на словото е гарантирана, а институциите са задължени да оказват съдействие на всички представители на медиите при изпълнение на служебните им задължения, заповедта на кмета е в разрез и със Закона за местното самоуправление.
 
Само след дни Росица Янакиева ще връчи награда за принос към журналистиката по повод Деня на града.
 
Очаква се кметът да бъде бойкотиран от журналистите заради скандалната си възбрана върху свободата на словото.
 
В интервю за радио "Фокус" на 07 октомври, дни след освобождавонето от длъжност на шефа на образованието и културата в общината, за което единствени ви информирахме, Росица Янакиева заяви следното по повод слухове за съществуване на подобна заповед:
 
"Не съм пускала нито писмена, нито устна заповед за налагане на информационно вето в общината."
 
Оставяме на перничани да преценят лъже ли кмета на Перник и правилни и морални ли са неговите постъпки?
Ние все пак ще направим опит да се свържем с Росица Янакиева за нов коментар по въпроса. Ще потърсим и позицията на всички политически партии в региона, гражданите на Перник и журналистическото съсловие.
 
Очакваме и вашите коментари по темата.
 
На снимката: Скандалната заповед, с която кмета на Перник ограничава свободата на словото и демократичните принципи на нашето общество.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.