iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съдът отложи разглеждането на оздравителния план на "Топлофикация"

Съдът отложи разглеждането на оздравителния план на "Топлофикация"

Юристът на дружеството иска да се вземат предвид всички приети от съда вземания на кредитори
Пернишкият Окръжен съд не прие предложената от синдика на "Топлофикация Перник"-Димитър Богданов оздравителна програма на дружеството на провелото се вчера общо събрание на кредиторите, информира в-к "Съперник". На него присъстваха най-големите кредитори на топлофикационното предприятие. Юристът на Агенцията за държавни вземания поиска от съда да бъде отложено разглеждането на оздравителния план, тъй като в него е заложено разсрочване на плащането към държавата. АДВ обаче няма право да вземе решение по този въпрос без изричното становище на министъра на финансите. Затова юристът на публичния изпълнител поиска време, за да бъде запознато финансовото министерство с така предложения оздравителен план. Другият вариант, според АДВ е синдикът на "Топлофикация" да коригира оздравителния план в тази му част.
 
Юристът на "Топлофикация Перник" също поиска да се отложи приемането на оздравителния план, поради това, че в него не са взети предвид допълнително приетите от съда вземания на кредиторите. Поради това приемането на плана ще бъде в нарушение на Търговския закон, който изисква кредиторите да бъдат поставени при равни условия. Съдът прие, че искането на АДВ и на "Топлофикация Перник" е напълно основателно. Въз основа на това той отложи разглеждането и гласуването на оздравителния план. Съдът задължи синдика, който е вносител на плана, в 7-дневен срок, което означава до 20-ти октомври, да измени и допълни плана съобразно направените възражения от АДВ и допълнително приетите от съда вземания на кредиторите и да внесе оздравителната програма за разглеждане в съда. В 7-дневен срок от внасянето на актуализираната оздравителна програма, ПОС трябва да се произнесе дали допуска направените допълнения и да насрочи ново събрание на кредиторите, на което да бъде разгледан оздравителният план в новия му вид. Насрочването на новото събрание на кредиторите трябва да бъде в срок до 45 дни от датата на определението на съда, с което допуска плана за разглеждане.
 
След приключване на общото събрание на кредиторите на "Топлофикация Перник" в кулоарите на съда стана ясно, че към момента има няколко списъка на кредитори на дружеството. Освен основният списък са се появили още три списъка, които са утвърдени от съда. Вземанията на тези кредитори трябва да намерят също място в разпределението на средствата, което е заложено в оздравителния план.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.