iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Последни уточнения около посрещането на мощите на Св. Иван Рилски в Перник

Последни уточнения около посрещането на мощите на Св. Иван Рилски в Перник

Светинята ще бъде донесена на 17 октомври 2009 г. (събота) лично от игумена на Рилския манастир Негово Преосвещенсво Адрианополския епископ Евлогий.
 
За перничани този ден е знаков и най-голямото християнско събитие в историята на града. След години на духовни усилия и молитви, частицата от мощите на техния покровител свети Иван Рилски ще бъде приета в храма, който носи неговото име. Миряните вярват в изцелителната сила на мощите на Чудотвореца.
 
В 10:45 кортежът с частицата от мощите на свети Иван Рилски чудотворец ще бъде посрещнат на входа на Перник в кв. Бела вода от представители на общинската управа, духовенството и миряни.
 
След това всички ще се отправят към Двореца на културата по маршрут: кв. Бела вода - пътен възел „Марина бара" - ул. „Струма" - ул. „Л. Каравелов" - моста на река Струма - кръстовище „Шахтьор" - ул. „Св. Св. Кирил и Методий" - ул. „Брегалница" - алеята към Двореца на културата - парковата алея при паметника на св. Иван Рилски пред Двореца на културата.
 
Тук ще ги посрещне кметът на община Перник Росица Янакиева, заедно с бившите кметове и почетните граждани на Перник, областната управа и гостите на празника. Епископ Йоан ще отслужи молебен, след което литийно шествие се съпроводи светинята до храм „Св. Иван Рилски".
 
Мощехранителницата ще бъде положена в центъра на храма и посетителите ще могат да се поклонят пред мощите. Ще бъде отслужен Канон на св. Иван Рилски". Храмът ще остане отворен докато има поклоници.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.