iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


13 души от област Перник кандидатстват в Бюрото по труда по европейска програма

13 души от област Перник кандидатстват в Бюрото по труда по европейска програма

13 души от Пернишка област кандидатстват в Дирекция "Бюро по труда" за включването им в оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".
 
Това съобщи началникът на отдел "Активна политика на пазара на труда в дирекцията Александър Мурджов пред радио "Фокус"-Пирин. Направленията по които безработни граждани могат да бъдат включени за три. Това са "Отново на работа", "Аз мога" и "Адаптивност". За момента по направление "Адаптивност" желаещи няма. Седем са заявленията, подадени за "Аз мога". Чрез тази мярка одобрените безработни могат да придобият нови умения като открият най-подходящия курс за това, да продължат квалификацията си или да се преквалифицират. Първата оценка на кандидатите ще бъде направена след 25 август. Набирането на желаещи обаче ще продължи и след тази дата. Шестима работодатели са подали заявки за включване по направлението "Отново на работа". Толкова на брой са и кандидатите за работа по него. Мярката дава възможност на родители, които в случая са работодатели, да продължат трудовата си кариера, като осигурят гледачи за децата си. Право на кандидатстване за включване в програмата имат родители, които са наети по трудово правоотношение, ако единият от тях ползва отпуск по майчинство и не са включени в Националната програма "В подкрепа на майчинството". Децата им не трябва да са записани в детска ясла. С приоритет се разглеждат заявленията на самотни родители, многодетни семейства, родители на деца с увреждания, семейства, в които един или и двамата родители са с увреждания и семейства, в които месечният доход на родителите не надвишава размера на две средни работни заплати. Одобрените за детегледачи безработни преминават през специализиран курс за обучение за полагане на грижи за деца от 1 до 3 години. Те обаче трябва да бъдат одобрени от родителите. Средствата за заплащане на детегледачите се осигуряват от Европейския социален фонд. Съгласно изизскванията, безработните кандидати трябва да са физически и психически здрави и да не са осъждани за престъпления от общ характер.
 
Приоритет при подбора се дава на лица, които са в пенсионна възраст и имат нужда от трудов и осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, както и на безработни с образование и квалификация в сферата на здравеопазването, образованието и социалните дейности.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.