iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишкият университет по телекомуникации, компютри и архитектура...

ЕПУ-Перник

Университет в Перник. Прекрасна идея, при това акредитиран. Въпреки изключително смешните коментари във всички електронни медии относно идеята, няма как да се приеме фактът, че както Живков си направи ВУЗ в Правец, така и Първанов, като виден културен деец не бива да остава по-назад.

Не само, че не остана, но и надмина себе си, доказвайки за пореден път, че комисии, конкурси, правила, разпоредби и закони в тази държава не важат. Всичко е под стойността на президентската дума, а тя е, че трябва да си имаме школо за вишисти, макар и без сграда, където да се помещава...

Точно така, Пернишкият унивреститет, наричан с какви ли не оригинални имена от анонимни форумници, сред които: Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура (интересен и изключително „логичен\" набор от специалности, между впрочем) беше акредитиран, рабирайте „оценен\" положително по строг ред от показатели, сред които: „достъпност на средата\" и „наличие на материална база за спортна дейност\" . Интересното в случая е, че....университетът има до момента достъпност единствено за строителни работници, тъй като дори не е започнала основна строителна дейност по бъдещия кампус, ако въобще може да бъде наречено така хирургическото отделение на болницата. Може би задача на първия випуск архитекти ще бъде да проектира сградата, а от телекомуникациите, може дори да я окабелят, защо не?

Дали въобще някой е помислил за паркинг в центъра на града за няколко хиляди студенти, никой дори не пита. Всъщност, едва ли някой от тях ще се задръжа в града ни, тъй като по примера на своите преподаватели, наподобяващи хвърковатата чета на Бенковски - обикаляйки страната от Тутракан до Перник, за да изнесат лекциите си, пернишките студенти вероятно ще се отбиват, единствено, за да заверят книжките си в края на семестъра.

Разбира се, сами по себе си, фактите, че в страната има няколко дозини университети с прием, надвишаващ броя на завършващите и оставащи в страната млади хора, търсещи образование, не може да спре създаването на ново учебно заведение, със спорно качество на академичния процес, но безспорни „президентски аргументи\".

И все пак, едва ли щеше да се стигне до подобна безумица, да бъде оценен университет, без учебна сграда и какъвто й да било фонд, ако не бяха скорошните избори за национален парламент, които дават на настоящето статукво само месец-два, за да завършат подобни и други смели лични проекти из страната, предимно в сферата на корпоративните интереси.

Покрай цялата дандания пропуснахме и друа тържествена новина - строителството на „10 етажен МОЛ\" срещу БИЛЛА. По етажи на МОЛ-а може и да сме рекордьори, но по цена на квадратен метър за земята под него, определено сме на последно място със смешнити 200 000лв. за 4дкр. в центъра на града, почти колкото тристаен апартамент в София.

А защо не университетът да се премести на един етаж в мола, така местните студенти, хем ще си пият бирата, хем ще слушат лекции на съседната маса.

Другото решение е още-по практично, сделките за земята за Пернишкия университет и МОЛ, просто да се преместят в прокуратурата, където им е мястото.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.