iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Завърши фестивалът "Утринна звезда" в Ковачевци

Приключи Вторият национален детски фестивал на изкуствата \"Утринна звезда\" в Ковачевци. В продължение на три дни - от 22 до 24 юни деца от цялата страна дадоха най-доброто от себе си в театралното, музикалното, танцовото и художественото изкуства. София, Перник, Берковица, Хаджидимово, Сандански, Кюстендил, Радомир и др. бяха часто от градовете, изпратили свои представители на престижния конкурс.
 
Художественият директор на фестивала Кирил Костадинов и организаторът Елена Костадинова споделиха своите впечатления от трите конкурсни дни.
 
\"Фестивалът бе на едно много високо ниво. При оценяването на децата във всички раздели бе много трудно на журито да определи победителите, особено в разделите Популярна музика, Народно пеене и Танцово изкуство. Председателят на журито в раздел \"Музика\", популярната народна певица от ансамбъл \"Филип Кутев\" - Бойка Присадова, на няколко пъти оставяше химикалката си от изумление пред таланта на децата и младежите, които се състезаваха индивидуално и в групи. Тя имаше усещането, че е попаднала на \"Мюзик айдъл\" или на някой световен конкурс за музикални таланти\", каза Кирил Костадинов. Той сподели още, че журито е заседавало цели два часа, без да е в състояние да определи имената на победителите. Ето защо са били присъдени по две първи и втори места в повечето от разделите. В раздел музика, при индивидуалните изпълнители в първа възрастова категория победител стана Георги Динев от ОШИ при ДК гр.Перник. Другото първо място грабна Цветелин Георгиев от гр.Берковица. Първото място при груповите изпълнения си поделиха две вокални групи от София, а в народното пеене най-добре се изявиха Глория Йорданова от кв.Горна Баня в София и Теодора Георгиева от Радомир. Във втора възрастова група дуетът Георги Банов и Радостина Милева от РМД Перник си поделиха второто място при груповите изпълнения с младежи от София, а Симона Симова от РМД \"Мошино\" зае трето място при индивидуалните изпълнители.
 
Председател на журито в раздел Танцово изкуство бе хореографът на ансамбъл \"Пирин\" Кирил Апостолов. Двамата председатели и членовете на журито са доказани педагози в своите специалности.\"В раздел Танцово изкуство участваха много силни колективи. Изпълнителите се изявиха в солови изпълнения, дуети и формации. Шоу - спектакълът на всички колективи бе на уникално ниво и нещото, което грабна председателя на журито Кирил Апостолов, бе изпълнението на пернишката група \"Екстрийм - шоу\". Групата показа уникален стил в конкурсната част, смес от модерен балет, хип-хоп и стилизиран фолклор. Затова съвсем заслужено грабна първото място в този раздел\", сподели още Кирил Костадинов. За соловите си изпълнение в този раздел на първото място на почетната стълбичка стъпиха Йоанна Тошкова и Катерина Костадинова от Перник, на второ място останаха Никола Чинков и Виктория Викторова, също от Перник. При народните танци най-добре се представиха младежите от ДЮТА \"Кюстендилче\", гр.Кюстендил.
 
Елена Костадинова отбеляза, че малките и големи художници в раздел Изобразително изкуство са имали за задача освен индивидуалните си творби, да нарисуват и декори за гала - спектакъла, като всяка школа е представила своята работа. В този раздел наградите от първа възрастова категория бяха окупирани от талантливите малки художници от Перник. Първото и второто място бяха присъдени на Катерина Костадинова и Мария Валтерова от школа \"Палитра\" при НЧ \"Съзнание\", а другото второ място и третото останаха за Чара Красимирова и Андреа Георгиева от ОШИ. Във втора възрастова категория призовете грабнаха ученици от школа \"Палитра\" при НЧ\"Св.Св.Кирил и Методий\" гр.София.
 
В раздел Театър първото място завоюваха децата от театрално студио \"Николай Фол\" гр.Берковица, а второто остана за театрално студио \"Звездни мигове\" гр.София.Освен че получиха купи и медали, участниците бяха изненадани приятно и от спонсорите на фестивала \"Утринна звезда\". \"Зайо Байо\", \"Колхида метал\" АД и \"Блу пойнт\" осигуриха подаръци за децата, с което допринесоха за още по-голямата радост на всички участници във фестивала.
 
На някои от изпълнителите бяха присъдени специалните награди на областния управител на Перник Иван Димитров, на НЧ\"Георги Димитров\", община Ковачевци, на школата по изобразително изкуство от ОШИ при ДК гр.Перник, както и купата на кмета на с.Ковачевци. Гранд-при на Националния детски екологичен център Ковачевци, която представлява безплатно пребиваване на следващия Национален фестивал, бе присъдена на балет \"Жасмин\" от гр.Сандански.
 
\"Вечерта след награждаването финалистите се изявиха на гала - концерт и изнесоха невероятен шоу - спектакъл, който спокойно можеше да се сравни със спектаклите на професионално ниво. Мнението на гостуващите групи бе, че това е един от най-силните детски фестивали, които са посещавали. Те останаха очаровани от организацията и чудесните условия за провеждането на такъв престижен фестивал\", отбеляза Кирил Костадинов. Празникът завърши с фойерверки, заря и дискотека за всички участници.Художественият директор на фестивала Кирил Костадинов и организаторът Елена Костадинова изказаха своята специална благодарност на съорганизаторите на фестивала - кметът на Ковачевци Йордан Стефанов и на директора на НДЕК в Ковачевци Димитър Димитров за оказаното съдействие за успешната реализация на \"Утринна звезда\"./Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.