iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Есенните култури в Пернишко са в добро състояние

Есенните култури в Пернишко са в добро състояние

Приключи проверката на площите, засети с есенни култури. Агроекспертите от Областната дирекция „Земеделие и гори\" не са установили увредени в следствие на сушата зърнени посеви.
 
116 хиляди 370 декара в региона са засети с пшеница. Специалистите са направили пълно обследване на 11 хиляди 637 декара. В техния доклад до министър Валери Цветанов е записано, че няма пропаднали площи от неблагоприятни климатични условия. Според проверяващите наторени и третирани с хербициди са 100% от пшеничените насаждения. От тях в много добро състояние са 3 хиляди 340 декара или 29 %. Добро е състоянието на 6 хиляди 580 декара, което е 57 %. Средно е на 1 427 декара, а оценка незадоволителна комисията е дала за 290 декара, което представлява едва 2 %. В момента житата са във фаза на развитие \"млечна зрялост\". В някои от нивите се наблюдава вторично заплевяване с широколистни плевели, има и вредители, но тяхната плътност е под допустимия праг. Очакваният среден добив от хлебната култура през тази кампания е 310 килограма от декар.
 
Прогнозите за средния добив при ечемика са за 280 килограма, а при ръжта - с 290. Тези две култури са във фаза восъчна зрялост, състоянието им е добро.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.