iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Камари боклуци край Драгичево и пътя за сметището

Камари боклуци край Драгичево и пътя за сметището

В бунище е превърнато трасето на пътя, свързващ Горно Драгичево с магистралата за София. Част от пейзажа там са камари от изсипана земна маса, някои от които са се саморекултивирали със зеленина, на купчини стоят и изхвърлени строителни отпадъци. Мястото е извън землището на Драгичево, по думите на кмета Росица Стоянова това е мера на село Мърчаево. Въпреки това и липсата на заложени в селския бюджет средства, местната управничка търси начини за справяне с нерегламентираните сметища, тъй като това е един от подходите към пернишкото село. По количеството и естеството на боклуците е видно, че те се изсипват от фирми, които работят близо до селото. Нелегалната дейност, извършвана предимно нощем, се улеснява и от изключително удобния път, отклоняващ се от магистралата. Миналата година, по сигнал на кметицата на Драгичево, на мястото са засечени софийски камиони, разтоварващи отпадъци. От полицията и ДАИ са им събрали документите, но ефект от това видно няма. Органите на реда от Перник отказват да следят какво се случва на проблемния терен и пътен участък, тъй като територията е към столичното управление. Близо до шосето има борова гора, през която минава черен път.
 
Тя също е превърната в боклукчарник. На няколко метра от натрупаната земна маса минава железопътната линия от София за Перник, Кюстендил, Благоевград и Гърция. В района има и свлачище, което миналата година се е активирало от тежестта на изхвърляната пръст. Спешно от БДЖ са започнали укрепване на линията, която е била затворена за влаковете близо седмица. Въпреки сигнала на ръководството на БДЖ за наличието на проблем на територията до отговорните институции, резултат и предприети действия няма и от тази посока. На мястото съществува реален риск при по-обилни валежи земните пластове отново да тръгнат и да затрупат ж.п.-линията. Един от собствениците на частните терени край горнодрагичевския път преди време изкопал канавка, за да блокира достъпа на камиони до имота си. В отговор нарушителите започнали да изсипват пръст и боклуци на шосето. Същият проблем го има и на пътя за новото градско сметище. Купчините отпадъци започват на метри от отбивката за квартал \"Тева\" по пътя към село Големо Бучино. Камари от строителни отпадъци, стъкла, плочки, бетонни късове, кашони, тухли, гуми и други могат да се видят и там. Ясно е също, че и те се превозват с камиони и се стоварват по късна доба, за да спестят фирмите по някой и друг лев от разходи за депониране на отпадъците.
 
Експерти от общината в Перник казаха, че периодично и тази територия се чисти. Парите за извозването на боклуците, обаче, вместо от фирмите, които го стоварват криминално, се осигуряват от таксата за смет, която плащат от година на година по-скъпо перничани. От местната администрация са предприемали и хайки за установяване на нарушителите.Правени са и снимки на камиони с регистрационните им номера. За съжаление се оказва, че този снимков материал не е доказателство за извършено нарушение.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.