iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Намалиха цената на топлото в страната, в Перник я увеличиха, хората не искат да плащат

Намалиха цената на топлото  в страната, в Перник я увеличиха, хората не искат да плащат

Цената на топлинната енергия в столицата ще поевтинее от 1 юли тази година с 19,21 процента спрямо одобрената пределна цена на топлинната енергия от 1 април и с около 13 процента спрямо сега действащата цена. Подобно е положението в по-голямата част от страната, за разлика от Перник, където, за да се топлим през зимата ще плащаме с около 1 процент повече. За разлика от това, с толкова ще поевтинее цената на дневната тарифа за електрическа енергия, нещо, което ще бъде компенсирано с увеличение на нощната.
Увеличението на цената за парно отопление става, въпреки, че перничани негодуват срещу сметките за парно и оспорват цифрите за консумирана топлоенергия. Това съобщава самият синдик на Топлофикация-Перник, Димитър Богданов.Държавното предприятие не е събрало вземания от абонати за над 31 милиона лева. Според гражданите сметките са нереални и завишени. Голяма част от потребителите на парно са задлъжнели, тъй като не са в състояние да погасят сметките си към \"Топлофикация\". На някои от тях са заложени запори върху заплатите заради натрупани борчове. Това от своя страна поражда нови недоволства.Има семейства, които вече са сменили жилищата си за по-малки, за да могат да покрият задълженията си. Според Богданов, няма ефект от събирането на задължения от битовите потребители чрез съдия-изпълнител. \"Топлофикация Перник\" бе обявена в несъстоятелност заради дълговете й в размер на над 140 милиона лева.
 
Намалението на цената на топлинната енергия за Пловдив ще е 12,88 процента спрямо предходния период, като цената става 70,79 лв. за мегаватчас, въпреки че и тамошната Топлофикация беше в криза през зимата поради несъбиране на задълженията.
В Плевен намалението на топлинната енергия ще е 23,28 процента като цената е 61,84 лв. за мегаватчас.
В Шумен топлоенергията поевтинява с 21,37 процента, в Русе - с 11, 04 на сто, в Бургас - с 11,55 на сто, във Велико Търново - с 4,54 процента, във Варна - с 8, 37 процента.
Единственото повишение на цената на топлоенергията ще бъде в Перник.
 
Същевременно стана ясно, че електроразпределителните дружества ще могат сами да определят дневната и нощната тарифа на електроенергията в рамките на посочената от ДКЕВР средна цена за бита. Това заяви днес пред журналисти председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.
За клиентите на дружествата ЧЕЗ и ЕВН средното намаление на цените за битовата енергия трябва да бъде 0.78 процента, а за потребителите в Югоизточна България, клиенти на ЕВН, средно цената за бита трябва да бъде по-ниска с 1.67 процента, съобщиха по-рано от комисията.
\"В рамките на това намаление дружествата могат да решат нощната тарифа да се увеличи, а да поевтинее само дневната\", уточни Шушулов.
 
\"Дружествата ще трябва да внесат за одобрение в ДКЕВР определените от тях тарифи\", добави той.
Шушулов прогнозира, че дружествата най-вероятно ще увеличат нощните си тарифи и комисията ще приеме това, защото в 80 процента от европейските държави няма изобщо нощна тарифа.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.