iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Режат парното без лихви

Режат парното без лихви

Край на безлихвените ваканции на борчовете за парно.
Топлофикациите спират промоциите за длъжниците, след като няколко години наред незаконно опрощаваха част от дълга на абонатите. Промоциите бяха измислени, за да се стимулират клиентите да изчистят част от неплатените си сметки.
Публична тайна е, че ТЕЦ-овете трудно си прибират вземания, трупани с петилетки, обясни шефът на пернишката топлофикация инж. Михаил Ризов. Затова в Перник и в други части на страната се пускаха неколкоседмични "ваканции", в които абонатите покриваха стари сметки, без върху тях да се начислява лихва за просрочие.
Промоциите са незаконни, категоричен е инж. Ризов. В разрез с всякакви наредби и нормативни документи е държавно предприятие да опрощава държавни вземания, твърди директорът. Затова и нелегитимната практика се преустановява. Безлихвените ваканции се правеха по празници два пъти в годината - за Великден и за Коледа. От тях обаче са се възползвали повече бизнесмени, отколкото частни абонати. Търговците нарочно бавели плащанията, за да внесат по-малко за парно по време на промоциите. Основната част от дълговете са от населението и държавните институции. Затова и ефектът от безлихвените плащания не бил голям.
В Перник събираемостта се е вдигнала това лято, макар и слабо. По същото време м. г. са внасяни по 10 бона на ден във всяка от касите на топлофикация. През последните три месеца постъпленията са средно по 20000 на ден.
По-голямата стриктност на клиентите се дължала най-вече на осъдените абонати, които са получили изпълнителни искове. Повечето от тях са побързали да подпишат договор за разсрочено плащане с дружеството, за да не изгубят личното си имущество. На ден се подписват по около 15 такива споразумения за борчове между 1500 и 5000 лева. /СТАНДАРТ/
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.