iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чужденци купуват земеделски земи в Пернишко

Евреин ще отглежда овце в земенско. Чужденецът е купил ферма в село Дивля и ще инвестира в животновъдството.
 
Жител на Ирак също има мераци да се пробва в земедилието и станал собственик на земеделска земя в радомииирското Горна Диканя.
Траен интерес към пернишкото село Големо Бучино имал англичанин. Средната цена на земеделската цена в района е 400-500 лв./дка.
 
Фирма, която има инвестиционни намерения в сферата на добива на енергия от възобновяеми източници, наскоро купи земеделски земи в полите на Голо бърдо над село Студена.
Като цяло обаче сделките със земеделски имоти са в застой. Брокери твъдят, че в момента почти няма интерес към тях. Купуват се само такива, граничещи с регулация. Това позволява по-лесна промяна на предназначението на земите.
Регулираните парцели в хубавите села са запазили цената си от преди кризата - 10 евро/кв.м. По-непретенциозните купувачи могат да намерят регулиран парцел и от 10 лв./кв.м в малки населени места, а под тази цена - в по-отдалечени селища.
По- скъпо вървят само регулиранит парцели в близките до София селища. Селата в южните склонове на Витоша - Рударци и Кладница продължават да държат най-високи цени в региона, въпреки настъпилия и там почти 30-процентов спад в офертните цени.
Сделки с регулирани парцели се реализират на цени до 40 евро/кв.м, над тази стойност няма интерес, коментират от агенциите.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.