iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Земен представен в Изложба в куфар

„Изложба в куфар" - това е името на поредица културни събития, организирани от Регионалния исторически музей в Перник. Утре, по време на традицонния събор в село Горна Врабча, ще бъде представена община Земен.
 
Втората поред малка пътуваща изложба Регионалният исторически музей в Перник ще представи утре пред жителите на с. Горна Врабча, община Земен. Първата бе преди няколко месеца в село Студена.
 
По време на разкопките на предполагаемата крепост са намерени върхове на стрели, фибули, медна монета от началото на 5 в. пр. Христа, фрагменти от стъклени съдове, прозоречно стъкло и др. Авторите на предстоящата изложба изказват сърдечни благодарности към кмета на с. Горна Врабча, за това, че е съдействал на археологическият екип. Главната цел на организаторите е, утре, на събора на селото, да убедят местните жители и техните роднини, че живеят в изключително ценно по отношение на историята ни място. Орлин Рачев се надява да убеди по-заможните от тях също да съдействат с каквото могат. Било чрез дарение, било чрез проекти по европейски програми, да се съберат средства, за да се продължат разкопките по няколкото обекта в селото. По този начин, освен, че ще се обогати информацията, свързана с този период от историята ни, селото може да се превърне в инересна туристическа дестинация. От своя страна, това ще отвори повече работни места в тук, надява се още Орлин Рачев./Кракра ТВ
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.