iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И. Соколова: Училището в Земен – защитено?

Училището в град Земен има шанс да бъде спасено, ако получи статут на защитено. Такова е мнението на народният представител от ГЕРБ Ирена Соколова. На свой приемен ден в община Земен тя е поела ангажимент да направи необходимите постъпки, така че единственото школо в малката община да не бъде закрито. Помолена е да съдейства и за предоставянето на още един училищен автобус.
 
Едната от причините е опасността да не се събере паралелка за 9 клас, обясни депутатката. Подобен казус за решаване се появява всяка година, но с цената на компромиси и действия от страна на местната управа училището оцелява. Соколова припомни, че проблемът за следващата учебна година се усложни заради решението на Общинския съвет в Ковачевци за закриване на училището в Сирищник. Ако беше направено предложение за закриване на училището в Калища по друг начин щеше да се подходи с училищата в радомирския Извор и в Земен, подчерта Соколова.
 
От Община Земен обясниха, че не достигат 76 хиляди лева за издръжката на училището, което по думите на общинския съветник и БСП лидер в общината Григор Земенски значи учителите 3 месеца да са без заплата.
 
Общинският съвет е готов да задели около 20 000 лв. от бюджета на общината. Още един училищен автобус би спестил около 10 000 лв от разходите. Ако училището придобие статут на защитено, това ще гарантира малко по-висока издръжка.
 
Не може с едни стандарти да се мери за училищата в София и за нашето училища, коментира Земенски.
 
През новата учебна година в 1-ви клас в Земен ще учат 14 деца. Ще има и паралелка 9-ти клас, уверява Земенски.
 
800 хил. лв. са инвестирани в ремант на сградата на училището наскоро.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.