iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Потягат Областния съвет по етнически и демографски въпроси в Перник

Областният съвет по етнически и демографски въпроси в Перник е заседавал за първи път от новия управленски мандат, съобщи зам. областният управител Радослав Йорданов.
 
В работата му са участвали представители на общините Перник, Брезник, Радомир, Ковачевци и Трън, на инспектората по образованието, РИОКОЗ, РЦЗ, дирекция „Земеделие", на полицията и на ромските организации.
 
На заседанието е присъствал и националният координатор на Декадата на ромското включване Милан Миланов, който е дал напътствия за работата на съвета.
 
Приоритетите в дейността на съвета ще бъдат в сферата на здравеопазването, образованието и преодоляването на безработицата сред ромската общност.
 
На кметовете на общините се препоръчва да назначат здравни медиатори в администрациите. Такъв сега има само в община Перник.
 
По думите на зам. областния управител за ромските жилища и инфраструктурата в ромските квартали трябва да се използва Оперативната програма „Регионално развитие", коята след препрограмиране ще задели за целта допълнително 3% от предвидените в нея средства.
 
Имаме волята да направим повече за интеграция на ромите в областта, заяви Йорданов, който е председателствал заседането. Той има идея да се създадат още ромски читалища и НПО в Радомир.
 
Според официалната статистика в област Перник има 3 000 роми, но по неофициални данни те са около 15 хиляди.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.