iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Язовир Мещица изпразнен

Язовирът в пернишкото село Мещица е изпразнен, съобщава Градски вестник. Според изданието водоемът е пресушен заради появила се пробойна в стената. Дефектът е бил установен при проверка на водоемите и от „Гражданска защита" направили предписания на концесионерите за източване на водата и отстраняване на проблема.
 
В началото на юни ул. „Ястребино" в селото беше плувнала във вода. Дворовете, мазетата и ниските къщи на хората бяха сериозно наводнени и на стопаните бяха нанесени сериозни щети. Вероятно този инцидент е и причина за източването на язовира.
Водоемът беше добре зарибен и е сред любимите места на риболовците от региона.
При източването сега, наред със страховете, които изпитали местните, те успяли да наловят и голямо количество риба.
Изпразненото съоръжение вече е ремонтирано, пукнатините са отстранени и предстои язовирът да бъде напълнен отново, съобщиха от селото.
Той е с обем от 2 млн. кубика и се води потенциално опасен, тъй като се намира над населеното място. Стената на язовира е с широка основа, изградена от земна маса и е облицована с камъни. Специалистите твърдят, че няма място за притеснение сред хората, тъй като съоръжението не може да е скъса изведнъж.
 
Преди две години заради пробойна в стената бе източен и язовир "Каваците" в село Лесковец. Тогава за два дни стената на водоема се бе слегнала с около 80 сантиметра и се беше пропукала на няколко места. При изпускането на водата от домовете им бяха евакуирани 25 души.
Снимки: meshtica.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.