iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Негово светейшество Максим - Българският патриарх и Софийски митрополит, празнува своята 96-годишнина

Новини за Перник от iPernik

Своята 96-годишнина празнува днес Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Това е важно събитие за целия Православен свят, за Българската православна църква и нашия народ.

Кулминацията на празника ще бъде отбелязана със света Божествена Литургия, която ще бъде отслужена от Светейшия Български патриарх и архиереите от Св. Синод на БПЦ в Троянската света обител "Успение на Пресвета Богородица" . Манастирът е любимо място за патриарха още от детските му години, защото се намира недалеч от родната му къща.

Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Максим има специално отношение към Перник. С неговото застъпничество пред Тодор Живков е оцеляла черквата "Св. Иван Рилски Чудотворец", заплашена от събаряне заради строежа на днешната сграда на общинската и областната администрация, която е строена за партиен дом.

На архиерейската св.Литургия за деня на св. Иван тази година Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан предаде багослова на Светейшия към перничани с думите:

"Изпращайки отечески благослов на всички вас, Негово Светейшество молитства Бог по молитвите на свети Иван да закриля този град, цялата негова общественост, духовниците, учителите, тружениците на духа, изкуството, културата в града, всички трудещи се, всички служещи и всеки човек в своето призвание да има покровителството на свети Иван, да няма нещастия, скърби и зли обстоятелста, да няма беди в този град, да има духовен просперитет, добро възпитание на нашите деца, развитие на неделните училища по храмовете, което е обязаност на нас - духовниците. А тъй също и в училищата да се изучава предметът религия-православие с доброто съдействие не само на директорите , но и на цялото ръководство на този град."

По повод 96-и рожден ден на патриарх Максим епископ Йоан припомни думите на св. Йоан Богослов, които той "е казал за онези човеци, които бяха минали светлината на годините и втората библейска възраст, че те са любимци Божии". 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.