iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Инвестиция в "Производството" на бъдещи престъпници?

Писмо до редакцията на ipernik

Открито писмо до редакцията на iPernik бе изпратено от група членове на фейсбук групата "Активно гражданско общество" - тази без триене на коментари. По-долу е целия текст на писмото без редакторска намеса, отправено до кмета на община Перник във връзка с масовите убийства на кучета.

МАРОДЕРСТВОТО НАД ЖИВОТНИ В ГРАД ПЕРНИК -ИНВЕСТИЦИЯ В „ПРОИЗВОДСТВО” НА БЪДЕЩИ ПРЕСТЪПНИЦИ?

Обръщение към г-жа Янакиева, кмет на община Перник

От Представители на гражданско общество в Перник

  

Уважаема г-жо Янакиева,

Отправяме към Вас и екипът Ви изключително сериозни въпроси, провокирани от материали, публикувани в пресата, както и разкази на очевидци относно първобитният, нехуманен и зловещ начин  на изтребване на животни в града ни, което не е от вчера и днес. Кадрите, публикувани непосредствено в навечерието на  Новата 2012 година  с избити кучета надминаха и най-безумното риалити, както и надминават сериозно границите на нашето търпение. Като съвестни данъкоплатци и хора с цивилизовано мислене, държим да получим отговор на няколко въпроса, като направим уговорката, че не делим проблема на „ЗА” животните и „СРЕЩУ” хората, което би било висша форма на демагогия, липса на интелигентност и вклиняване на принципа „Разделяй и владей!”.

Ето нашите въпроси:

1.Вярно ли е, че из града лица /чиито имена засега няма да цитираме/ си позволяват да упояват със стрели напоени с отрова /незнайно каква/ бездомни животни, откарва ги в „приюта”,  където биват умъртвени? Има ли някой, който ги е упълномощил, кой е той и на какво основание?

2. Каква е длъжностната характеристика, функциите и задълженията на тези лица от приюта  /на които се плаща с нашите пари/, тоест как се управляват нашите финансови постъпления в хазната? Кога и под каква форма ще получаваме по достъпен начин такъв отчет и не само относно това перо?

3.Коя институция е задължена да контролира действията на въпросните лица и ако те действат в противовес със закона има ли наложени санкции до момента?Има ли хора, които са в родствена връзка и същевременно в този случай са в позицията контролен орган-подчинен? 

4.Хуманно и етично ли е гражданите и особено децата да участват, макар и наблюдавайки, масови сцени на избиване и трябва ли в 21-ви век да се превърне града ни в окъпано с кръв място?

5.Какви са приоритетите в управлението на града ни - убийство на парче, психически травми на гражданите, последваща склонност към агресия в децата и формирането на част от тях като бъдещи убийци / защото има такава корелация / или пример за хуманно и цивилизовано решение при решаването на  въпроса?

Уважаема г-жо Янакиева,

Отговорността Ви като кмет съдържа и една много важна страна – създаването на модел на младото поколение и децата относно начините, по които постъпват възрастните при вземането на решения и тяхното прилагане. Това е устойчиво във времето поведение и от отношението Ви днес зависи каква инвестиция в тази посока ще вложите-дали ще възпитаваме мислещи и хуманни хора или бъдещи престъпници.

Много отдавна е факт, че чрез контакта с животни, деца с проблеми в общуването и увреждания  тръгват напред в развитието си. Не може ли да направите възможна инициатива да има периодични посещения в приюта на деца, които да се научат на отношение към живо същество от друг вид? Това е пътят към признаване на различието и възпитаване в толерантност, което от своя страна е превенция на агресията.

На някои хора се посяга и на личното им пространство, защото по време на хайките се избиват и любимите им същества.

Чувстваме се неудобно, когато чуем предложения на приятели в социалната мрежа да направим от кадрите виртуална изложба, която да обиколи света и отново Перник да стане емблема на кръв и зрелища.

Трябва ли да търсим подкрепа на европейските институции или ще решим проблема сами?

 Град ли ще останем или масов гроб?        

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.