iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Януари 2011

Чепино дефилира с ликовете на един майстор

Групата от Чепино със сребърна маска от Сурва 2011

Сурвакарската група от село Чепино, община Ковачевци, получава сребърната маска на 20-тия международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2011 в Перник.

120 лика, че и повече е измайсторил Драго Мирчев от село Чепино. Цялата група дефилира по фестивалите с маски, които са негова майстория. Сега в Чепино живеят 30-40 човека, но като дойде СурОва се събират двойно и тройно повече. Близо 100 маскирани чепинци дефилираха на юбилейния фестивал.

Снимки

Бежанци бяха хит сред чужденците на Сурва 2011

Новини за Перник от iPernik

Палестнински фолклорен ансамбъл от бежански лагер край Дамаск, Сирия, бяха хитът сред чужденците на фестивала Сурва 2011 в Перник. Ансамбълът "Зовът на земята" обра овациите на зрителите на юбилейния - 20-ия Международен фестивал на маскарадните игри, а президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон  даде специален медал на групата от Палестина.

Снимки

Децата на училище утре, ще броят болните

Новини за Перник от iPernik

Всички ученици трябва да се явят утре в класните стаи. Вторник е учебен ден, обяви шефката на регионалния инспекторат на МОН Ваня Коконова.


Децата бяха разпуснати в грипна ваканция миналата седмица. Броят на болните не е спаднал достатъчно и все още има риск от масово заразяване, казаха днес от РИОКОЗ.

Сменят часа на тотото, джакпотът мина 5 милиона

Новини за Перник от iPernik

Джакпотът в тотото надхвърли 5 милиона лева. Заради интереса към рекордната сума, печелившите числа ще се изтеглят в 20.30 часа  на 3 февруари /четвъртък/ директно по БНТ.

Двама ранени при тежка катастрофа

Новини за Перник от iPernik

Мъж бере душа, а спътничката му е в болница след тежка катастрофа в Перник.


Инцидентът станал около 10,00 ч. на 29 януари на пътя Перник – Брезник. Лек автомобил Фолксваген “Голф”, управляван от 35-годишния Й.Ц. от гр. Перник, най-вероятно поради движение с несъобразена скорост, се ударил в метален стълб.


В резултат на сблъсъка водача е  настанен в МБАЛ “Р. Ангелова” гр. Перник със счупени ребра, контузия на гръден кош и бял дроб, с опасност за живота.

Бандити оставиха село без казани за ракия

Новини за Перник от iPernik

Кражба на два казана за изваряване на ракия е разкрита от криминалисти на РУ “Полиция” гр. Радомир и колегите им от Полицейски участък гр. Земен.

На 30 януари бил подаден сигнал от кмета на с. Дивля за липсващите медни съдове, собственост на кметството. В резултат на предприетите незабавни действия, полицаите открили и иззели  двата казана в стопанска постройка, собственост на местната жителка Н.С./71 г./.

Образувано е досъдебно производство.

 

 

Запалиха кола в Дивотино

Новини за Перник от iPernik

Лек автомобил “Фолксваген пасат” е обгорял частично при пожар на 29 януари т.г. в пернишкото с. Дивотино.


Пламъците лумнали около 03,30 ч. на ул. “Люлин” в селото. Нанесени са щети по задната броня, предна дясна част и купето на автомобила, собственост на перничанина Д.Л./23 г./. Пожара е потушен от служите на РУ “Пожарна безопасност и спасяване” Перник. Причината не е установена, води се разследване.

Източиха нафта от камион в рудник

Новини за Перник от iPernik

Двама са задържани тази нощ за кражба на нафта от служители на Първо РУ “Полиция” – Перник.


50-минути след полунощ, в гр. Перник, ул. “Св. св. Кирил и Методи” е бил спрян за проверка лек автомобил “Мерцедес”, управляван от перничанина С.С./28 г./. При изпробване на водача за алкохол с техническо средство, били отчетени 2,3 промила. Взета му е кръвна проба за химичен анализ.

Удариха черната борса на цигари

Новини за Перник от iPernik

Над 1900 кутии цигари без бандерол са иззети от служители на Териториална служба “Борба с организираната престъпност” съвместно с Митница София при проведена специализирана полицейска операция.


Полицаите и митничарите проверили жилище, автосервиз и лек автомобил “Пежо  206” обитавани и използвани от 31-годишния  П.В./31 г./ и 35-годишната М.Д., двамата от гр. Перник. Общо на трите места били открити и иззети 1967 кутии цигари от акцизната стока.  Произхода на цигарите е в процес на установяване.

Бракониерство остави без медали Бегуновци и Бела вода

Кукерска маска

Пера и кожи от забранени видове остави извън класирането на фестивала сурвакарите от Бегуновци и Бела вода.

Зоркото око на еко инспектори откри крила от обикновен мишелов и синигер по ликовете на маскираните от Бегуновци. Групата на Бела вода пък дефилирала на площада с кръпки от истинска меча кожа.

Журито обяви наградите за Сурва -2011

Новини за Перник от iPernik

Журито на XX Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва - 2011" в Перник обяви присъдените награди на юбилейното издание на маскарада. Церемонията по награждаването ще бъде на 25 февруари.

 

Голяма награда за сурвакарска група

златна маска – Банище, Брезнишко

сребърна маска – Чепино, Община Ковачевци

бронзова маска – Ябълково, Кюстендилско

Сурвакарите от Батановци обявиха бойкот на фестивала, сърдят се, че нямат награда

Новини за Перник от iPernik

Сурвакарите от Батановци се разсърдиха от присъдените награди и обявиха бойкот на фестивала.

"Дотук бяхме с дефилетата в Перник, повече няма да стъпим на площада", обявиха младежи от малкия градец пред журито на 20-тата международна фиеста. Батановчени се разгневиха, че въпреки юбилея, който групата чества тази година, само областният управител Иво Петров се сетил да им даде награда. В останалите категории на журито те не фигурират.

Банище с голямата награда на Сурва 2011

Новини за Перник от iPernik

Сурвакарската група от пернишкото село Банище получава Голямата награда  - златна маска на XX Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва - 2011" в Перник.

Групата се представи с изключително атрактивни костюми от слама.

 Пред фестивалното жури мъжката  булка от Банище роди на площада. Невестата се присви още докато я венчаваха, а после легна и навири крака. „Акушерът“ извади русокоса кукла- момиченце и обяви, че бебето е мъжко.

Снимки

Господари на карнавалите на рожден ден при нас

Новини за Перник от iPernik

Федерацията на европейските карнавални градове идва на рожден ден у нас. Господарите на карнавалите ще празнуват с пищен фестивал в Перник през септември.

Вчера председателят Хенри Ван дер Кроон, кметът Росица Янакиева и заместник кетовете се събраха и решиха форумът да бъде на 23, 24 и 25 септеври.

Избрахме този  град, защото има особено чувство на гостоприемство в него. Аз се гордея, че съм му почетен гражданин, разнежи се председателят на ФЕКГ.

Наградите от SMS-си отидоха в едно село

Новини за Перник от iPernik

Сурвакарите от Лобош стнаха фаворити на публиката. Групата събра най-много гласове от гласуването с SMS-и. Реултатите бяха обявени късно снощи след закриването на 20-тия международен фестивал на маскарадните игри.

Лобош получи 498 гласа, което е 21,5% от всички съобщения, изпратени от зрители. Втори са сурвакарите от Друган - с 10,6% от гласовете, а трети - Габров дол с 4,9%.

Връчиха две големи награди на името на създаделя на Сурва

Иванка Николова

Две големи награди на името на създаделя на фестивала "Сурва" в Перник Йордан Николов връчи кметът на града Росица Янакиева. На церемонията по закриването на юбилейното издание в неделя вечерта беше обявено, че наградата "Йордан Николов" получават Иванка Николова и  Хенри Ван дер Кроон.

Снимки

Огромно свлачище изяжда магистрала "Люлин"

Новини за Перник от iPernik

Огромно свлачище се образува в непосредствена близост до строящата се автомагистрала „Люлин”, предаде Нова Телевизия. Сигнал за бедствието са подали  зрители на новинарската емисия „Календар”.

От агенция „Пътна инфраструктура” обясниха, че екипи вече извършват проучване на засегнатия район.

Снимки

Перник се побратимява с китайски град

Новини за Перник от iPernik

Китайска делегация начело с Гуо Йеджоу гостува  в Перник на 20-я Международен фестивал на маскарадните игри.

Според Йеджоу фестивалът е не само визитка на Перник, но и на приятелството между България и Китай, съобщава БТА.

Посланикът обеща да посредничи за възстановяване на връзки на Перник с китайски град.

Със 140 на сто се е увеличил износът на България към Китай през миналата година, съобщи в Перник посланикът на Китай у нас Гуо Йеджоу.

Страсбург постанови 30 000 евро обезщетение за пребит ром от Перник

Новини за Перник от iPernik

Евро съдът в Страсбург постанови близките  на пребит до смърт 27-годишен ром от Перник да  получат 30 000 евро обезщетение от българската държава заради лошо разследване на инцидента. Евросъдиите определиха  още държавата да им възстанови и разноските по делото - 2500 евро, съобщава "24 часа".

Георги Герасимов починал след побой, извършен от трима души, на единия от които ромът дължал пари. Причината за смъртта му, черепно-мозъчна травма, причинена от удари с дървена бухалка.

Пирин и Миньор си вкараха седем гола на мача в Мурсалево

Цветков, Петков и Стоянов бележат за "жълто-черните"
Отборът на Пирин (Благоевград) успя да победи Миньор (Перник) в контролна среща, играна в Мурсалево. Двубоят завърши 4:3 в полза на благоевградчани, а срещата започна при засилено полицейско присъствие. И двамата треньори дадоха възможност на почти всички свои играчи да вземат участие в срещата. В първите минути на двубоя инте

20 пъти по-добри показа Перник пред стотици гости от страната и чужбина

Над 6000 души бяха участниците в тридневната международна фиеста „Сурва”
С грандиозен гала-спектакъл, наречен „20 пъти по-добри” и в присъствието на стотици хиляди гости от страната и чужбина бе открит XX-ят Международен фестивал на маскарадните игри в петък вечерта. Три дни Перник бе една голяма сцена, на която се изявяваха сурвакари, кукери, бабугери...Те отправяха пожелания с малките ни

Насурвакахме се!

Може да излезе вярно, че Перник живее и работи само заради този фестивал.Можеше да се види всичко. Даже това, което не трябва да се гледа. Особено от чужденците.
Фестивалът събра надежди иочаквания и като истински панаир предложи на всеки по нещо. Недоволни нямаше. Даже тия, които не понасят данданията, се изнесоха от Перник и също бяха щастливи.
Разлумкахме звонците типично по бъл

ЧУЖДИТЕ ПОСЛАНИЦИ ВЗЕХА ДА ГО РАЗДАВАТ МНОГО ПО СВЕТСКИ

ЧУЖДИТЕ ПОСЛАНИЦИ ВЗЕХА ДА ГО РАЗДАВАТ МНОГО ПО СВЕТСКИ на фестивала в Перник. Американецът Уорлик се нави без никой да го моли догодина да се предреши като кукер и да дефилира за кеф на целокупния пернишки народ. Евала, брато, биха казали ярджиловските любители на сурвакарската традиция.
Уорлик за всичко става, защо да не пробва и това. След като взе Оскар за най- добра епизодична роля в

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.