iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все повече хора плащат допълнителни медицински застраховки

Все повече хора плащат допълнителни медицински застраховки 05_1432812025

Все повече млади хора се подсигуряват, като заплащат допълнително за медицински застраховки, вместо да разчитат само на дейностите и лекарствата, за които заплаща касата, като всеки потребител може да избере индивидуален пакет от услуги според финансовите си възможности и нужди. С това той си спестява висенето за направление пред кабинета на джипито, показа проверка на "Новинар".

Този тип допълнително здравно осигуряване включва както прегледи от специалисти в доболничната помощ и дентални услуги, така и възможност за извършване на различни изследвания и различни по вид оперативни интервенции, за които пациентът няма да се налага да вади още пари от джоба си.

Със стандартния пакет от услуги се покрива и хоспитализацията на пациента в рамките на 15 дни годишно, а при луксозния - до 30 дни годишно. С по-скъпия пакет освен медикаментозната терапия при лечение в болница се покрива и хормоналното лечение на пациента, подсигурява му се специална диета, като заедно с това му се дава възможност за рехабилитация.

Любопитно е и това, че с луксозния пакет за комплексна медицинска помощ на пациента могат да бъдат възстановени до 70 на сто от разходите за лекарства, макар че те не могат да надвишават повече от 2000 лв. за една година.

Цените на индивидуалния пакет за доболнична помощ варират от 200 лв. до 372 лв. на година, като сумата, която дружеството ще ви изплати при възникнал проблем, е между 2000 и 5000 лв. При застраховка за болнично лечение цената на стандартния пакет е в размер от 372 лв. до около 560 лв. За луксозните пакети се заплаща с минимум 50 лв. отгоре според пакета, който е избрал потребителят.

Много чуждестранни фирми у нас осигуряват здравни карти за медицински услуги на служителите си като част от социалния им пакет. "Компаниите така или иначе одържат около 21,9 на сто от заплатата за данъци, които включват здравните и социалните осигуровки", разказа пред "Новинар" Тодор Великов, който също е получил специална здравна карта от своя работодател.

По думите на младия мъж пакетът покрива по-голям набор от болести, от които може да бъде лекуван, като няма да му се налага да доплаща и да чака на опашка за направление пред лекарския кабинет. Лимитът на прегледите варира между 3000 и 4000 лв. годишно, като с малко по-скъп пакет могат да му бъдат възстановени разходите за лекарства в рамките на около 100 лв.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.