iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пациенти чакат за преглед

Пациенти чакат за преглед 04_1429362821

Налага се пациенти да чакат за преглед заради претоварените графици в болниците, като оплакванията на чакащи пациенти са зачестили, след като влезе в сила новата методика за плащане на болниците.

„На пациенти с току що открити онкологични заболявания им се предлага химиотерапия след два месеца. На болни с хепатит C в активна фаза пък им се предлага хоспитализация след три месеца”, това обяви вчера шефът на Българската асоциация за закрила на пациентите(БАЗП) адвокат Пламен Таушанов. Новата методика за плащане на болниците, която

влезе в сила в началото на март

предвижда лечебните заведения да получават твърди бюджети - до 95% от изразходваните пари през същия период на предходната година.

БАЗП проведе вчера във Военномедицинска академия (ВМА) традиционната си конференция по повод европейския ден на пациента. Шефът на асоциацията обеща, че ще заснеме целия форум и ще предостави видеото на здравния министър Петър Москов, който не присъства вчера поради „неотложно пътуване в страната”. От асоциацията обявиха, че

настояват за приемане на закон за пациента

до края на годината.

Таушанов отново постави въпроса и за създаване на Фонд за обезщетение на пациентите.

Друго негово предложение е информираното съгласие на пациентите да влезе в Закона за здравето, тъй като в момента то не се прилага, никой не обяснявал рисковете.

Пациентската организация настоява и за ревизия на програмите за профилактика. Според Таушанов трябва да се потърси отговорност за провалените проекти.

„Нито се намали употребата на сол, нито на тютюн. Трима чиновници, които са вечни в министерството, те отговарят за проектите, никой не разбира как се изпълняват”, коментира Таушанов.

Той обяви още, че БАЗП вече е предложила в областта на профилактиката да участват още четири министерства. Това са Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на финансите.

„Профилактиката е проблем не само на джипитата. Надяваме се да се чуе гласът на пациенти, на професионалисти”, каза още Таушанов.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.