iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


3 000 деца са станали жертва на насилие през 2014 г.

3 000 деца са станали жертва на насилие през 2014 г. 04_1428328373

През изминалата година над 3000 са децата, които са станали жертва на насилие у нас. Над 75 на сто от случаите на насилие се извършват в семейна среда.

Над 120 са направените разпити и изслушвания на деца жертви от 5 до 16 г. в т.нар. „сини стаи“ в България. Тази тревожна статистика в национален план за броя на децата, жертви на насилие, съобщи д-р Надя Стойкова от Института за социални дейности и практики (ИСДП) по време на семинар във Видин.

От началото на 2013 г., когато и във Видин бе открита „синя стая”, в нея са проведени 29 специализирани подготовки на деца за изслушвания и 18 изслушвания на малолетни и непълнолетни в изнесени съдебни заседания. Специалистите обаче са категорични, че при толкова много деца – жертви на насилие, тези, които са изслушани в защитена среда в България, са все още твърде малко като процент.

За да предаде на видинските специалисти френския опит в работата с деца, участващи в правни процедури, лектор на конференцията беше Ан Гроло, която от 13 години работи с деца - жертви на престъпления, като част от екипа на френската организация „Гласът на детето”. Тя сподели пред журналисти, че моделът във Франция е по-различен от българския – там има създадени т.нар. педиатрични медико-правни звена, където

на едно място се предлага цялата подкрепа,

от която едно дете - жертва на насилие, се нуждае, включително то се разпитва, прави му се медицински преглед и т.н. Ан Гроло коментира, че въпреки многото усилия, които се полагат, тенденцията в цяла Европа е към нарастване на случаите на деца - жертви на насилие, като подчерта, че особено тревожна е тенденцията по отношение на насилието между деца.

„Причините са свързани с безработица, недобра подготовка на родителите и цялостния контекст, който ни обгражда – телевизия, интернет, злоупотреба с алкохол и наркотици”, каза Ан Гроло.

Силвия Славчева, директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства, обясни, че т.нар. „синя стая” осигурява среда, където детето да се чувства комфортно по време на участието му в правни процедури. Тя разказа каква е

практиката, при която се осъществява разпитът

на детето – това става в изолирано помещение, в което са само специалист, водещ разговора, и самото дете. В друго помещение, зад специално стъкло, се намират съдия, прокурор, адвокати и други участници в правната процедура, като детето нито може да ги чуе, нито да ги види – те обаче имат пълна видимост към това, което се случва по време на разговора. Има възможност и да се правят видео- и аудиозаписи на разпита на детето, които по преценка на съдията могат да бъдат ползвани в бъдещо съдебно заседание, за да не трябва детето да бъде отново изслушвано, уточни Силвия Славчева.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.