iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да има силно земетресение във Вранча

Може да има силно земетресение във Вранча 04_1429507930

Силен трус с магнитуд, който може да достигне до 8 по Рихтер може да ни удари, предричат румънски и украински учени, като епицентърът на земетресението ще бъде в силно сеизмичната зона Вранча, която от известно време се обажда всеки ден.

В Румъния почти ежедневно стават земетресения с ниска интензивност с епицентър в планината Вранча. Разработена е карта на трусовете и експерти са забелязали, че силните такива в страната имат определена цикличност. Последното мощно земетресение в Румъния е на 4 март 1977 година, когато в Свищов паднаха 2 блока, а 120 души загинаха под руините им. В северната ни съседка дори вече се взимат мерки за укрепване на сградите, което е много трудно, защото, подобно на нас, в строителството при комшиите също доминира панел и налят бетон. Местните учени не знаят кога ще е точно трусът, но отчитат все по-често клатушкане на Вранча.

Още през 2013 година украински сеизмолози предупредиха, че планината може да бъде епицентър на унищожителен трус със сила до 8-а степен по Рихтер. Според вицепрезидента на Украинската асоциация за сеизмологично строителство Константин Егупов стихията може да бъде по-силна дори от земетресението на 4 март 1977 година. Като се позовава на данни от сеизмологична станция в Одеса, Егупов посочи, че за 2012 година са регистрирани 14 труса, идващи от Вранча. От началото на 2013 година има 14 регистрирани труса, а 8 от тях са се случили за три седмици. Най-силно е било земетресението с магнитуд 5,5 по Рихтер, като то бе усетено в Североизточна България. Според учения в най-лошия вариант Вранча може да избухне с магнитуд до 8-а степен по скалата на Рихтер.

Това би било катастрофално за Румъния и всичките й съседи. „Това не бива да се възприема като излишно плашене на хората, а просто като анализ на събития, които са регистрирани и описани от системата за сеизмологично наблюдение не само на Украйна, но и на останалите страни от региона“, твърди Егупов. Според него трябва да се предприемат мерки, за да се ограничат вероятните щети от подобен трус. „Сградите, за които има съмнения, че може да не издържат, трябва да се укрепят, колкото и скъпо да струва. Така няма да се връщаме към тази тема, след като стане земетресението“, съветва ученият.

През януари 2014 година в Румъния стартира национална информационна кампания „Nu tremur la cutremur” („Не треперя при земетресение”) чрез телевизионни и онлайн клипове, показващи седем различни сценария за правилна реакция по време на земетресение, когато човек е в апартамент, на улицата, в службата или в супермаркет.

Инициативата е на Главния инспекторат за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи на Румъния и е с цел населението да знае как да реагира адекватно преди, по време на и след природното бедствие, като така увеличи шансовете си за оцеляване. Кампанията е провокирана от проучване на Главния инспекторат за извънредни ситуации, което е показало, че 80% от възрастните хора в страната не знаят как да реагират и мнозина ще вземат решения, които могат да бъдат фатални или ще затруднят действията на спасителите. Експертите са заключили, че младите хора на възраст между 18 години и 35 години, които не са преживели силно земетресение като това на 4 март 1977 година, предизвикало големи разрушения и взело жертви в Румъния, също не са наясно какво трябва да се прави в подобна ситуация.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.