iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Трън ще честват Гюрга Пинджурова

В Трън ще честват Гюрга Пинджурова 04_1429514059

На 2 май организират празник в памет на именитата българска певица Гюрга Пинджурова, като той е и по повод 120 години от нейното рождение. Празникът се организира в община Трън и местното читалище, което носи нейното име.

По този повод вече е създадена специална страница във Фейсбук, която разгласява предстоящия празник. Организаторите отправят покана към всички състави и индивидуални изпълнители, изявяващи се в областта на фолклорното изкуство, да участват в празника.

За участието си всички ще получат почетни грамоти. “В празника ще участват Бистришките баби, които са включени в списъка на нематериалното човешко наследство на ЮНЕСКО, женската фолклорна група за високо пеене от с. Сатовча и живото човешко съкровище от Брезник Лидия Добревска”, сподели кметът на Трън Станислава Алексиева.

Гост ще бъде и поетесата Надежда Захариева, чиито корени са от трънското село Радово. За юбилея на любимата на поколения трънчани певица местните се канят да открият до читалището и бюст-паметник на Гюрга Пинджурова, а безименна досега улица ще носи нейното име.

Община Трън има намерение и да възстанови националния песенен конкурс “С песните на Гюрга Пинджурова”, провеждан през 1994 г. и 1995 г. в родния й град. Именитата българска певица е родена на 18 април 1895 г. в Трън и посмъртно е удостоена със званието “Почетен гражданин”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.