iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Слагат категоризация на автогаритеу нас

Слагат категоризация на автогаритеу нас 04_1461049875

До 3 месеца ще направим категоризация на автогарите в България, каза министърът на транспорта Ивайло Московски след среща с представители на Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАП), на която бяха обсъдени актуалните проблеми на бранша. Миналата седмица НСАП обяви национален протест на 26 април, ако дотогава държавата не даде ясен знак за решаване на проблемите в сектора. След като приключи категоризацията на автогарите, ще изработим и методиката на ценообразуване на таксите, които плащат на тях автобусните превозвачи, тъй като в момента има голям дисбаланс, каза Московски.

За категоризация на автогарите превозвачите настояват от 2008 г., когато бяха разработени 4 категории, но КЗК тогава не прие част от мотивите на ИА "Автомобилна администрация". Така в Наредба 33 за обществен превоз на пътници и товари бяха вписани само минимални изисквания към автогарите.

Друга тема, която обсъдихме с автобусните превозвачи, беше Националната транспортна схема - всички дестинации, спиране за взимане на пътници и пр., обясни министър Московски. До три месеца съвместен екип ще излезе с изчистена национална транспортна схема, допълни той. Взехме решение да се наложи временен мораториум върху използването на форсмажори от страна на общините и областите за възлагането на транспорт, което е елегантен начин да се избягва Законът за обществените поръчки, коментира министър Московски.

По проблемите на автобусните превозвачи, които засягат други ведомства, министър Московски се ангажира да бъде изпратено инициативно писмо до министрите Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин да определят дата и час за среща с превозвачите. Един от поставените проблеми е борбата със сивия сектор, който обхваща над 50% от превозите, отнема над 50 човешки живота годишно и лишава хазната от над 50 млн. лв. приходи. Другият проблем е предстоящото въвеждане на тол такси. Автобусните превозвачи заявиха, че принципно не са срещу тол таксите, а срещу методиката за ценообразуването им, според която те ще плащат много повече от сега.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.