iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има българско агнешко за Великден

Ще има българско агнешко за Великден 04_1461251333

За великденската трапеза ще има българско агнешко, но по-евтино шилешко и ярешко, както и румънско внос, като така цените във фермите скачат близо с един лев нагоре на килограм живо тегло, а в магазините стигат до 17 лв./кг., съобщи председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров пред "Труд".

Както "Труд" писа, повишение на цените на агнешкото е регистрирано в осем области, като най-голямо е покачването на цената в Хасково. Повишението е най-вече при разфасовките. Килограм плешка се предлага на цени от 11,99 лв. до 13,99 лв. Цената на агнешкия бут варира от 11,40 лв./кг. до 14,99 лв за страната. Във фермите цените са от 4,60 лв./кг. до 5,20 лв./кг. живо тегло.

"Потребителите трябва да са внимателни към месото, което пазаруват в големите вериги. В момента се продава румънско агнешко с етикет за българско. Има и месо от шиле, което се предлага като агнешко на цени от 11 лв./кг. до 14 лв./кг. Трябва да знаете, че агнето тежи до 15 - 17 кг., от 18 кг. нагоре е шиле и цената трябва да е с 1 лв. по- надолу", заяви Бисер Чилингиров.

"Купувайте от българските ферми", приканва председателят на НОА. От фермите потребителите ще могат да изберат агнето по размери, цвят, а заедно с агнето вървят бонус глава, карантия и кожа на животното. Тази година все повече хора започват да капарират агнета от ферми месеци преди Великден и се възползват от по-ниската цена.

"Истинското българско агнешко, което идва от кланици, има суха, гладка ципа, месото е свежо, розово. Замразенето месо се познава по това, че лепне", обясни Чилингиров разликата между замразеното и прясното месо.

"Високата цена не значи качество. Нека потребителите да бъдат внимателни, да изискат документ за произхода и качеството на агнешкото месо от продавача в магазина", съветва председателят на НОА. Той препоръчва на потребителите да купуват агнешкото директно от ферми, фермерски пазари, както и лицензирани магазини за месо. Друг сертификат за произхода на агнешкото е елипсовидният печат BG върху месото, който се намира на двете плешки, на двата бута и по гръбнака.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.