iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Радомирци почетоха Спасовден с курбан за здраве

Радомирци почетоха Спасовден с курбан за здраве 05_1432215068

Днес православните християни празнуват Възнесение Господне или Спасовден. Радомирци традиционно почетоха празника с курбан за здраве на манастира „Възнесение Господне“ край града.

Радомирци се събраха на манастира „Възнесение Господне“, който се намира на около 3 км. от града в Голо бърдо. Днес е храмовият празник и отец Александър отслужи литургия и бе осветен курбан за здраве. Благославянето на ястията, които след това се раздават безплатно на миряните е стара традиция в този край. Десетки жители на общината се събраха на манастирската поляна и извиха празнично хоро.

Не се знае много за историята на манастира „Възнесение Господне“. Има предположения, че на неговото място се е намирал един от най-големите и представителни манастири в района – „Св. Aрхангел Михаил (или Гаврил)“, в който резидирал и архийереят на
Радомирската епископия. Според местните предания манастирът е изграден по времето на Втората българска държава, а при падането й под турско робство е разрушен. При повторното му построяване манастирът е разорен по време на австро-турската война през 1737 г. Чак през 1926 г. светата обител отново е възобновена, а в сегашния си вид е от 1992 г.

Според християнските вярвания след смъртта и възкресението си Христос се среща с учениците си в продължение на 40 дни. На 40-тия ден той се качва на Елеонския хълм и от там пред очите на всички се възкачва на небето, което се смята за край на Христовия път на земята. На български празникът носи името „Спасовден“, което произлиза от спасение.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.