iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обсъдиха проблема с бездомните кучета в Перник

Обсъдиха проблема с бездомните кучета в Перник 04_1459837928

Общественият дебат за обсъждане на проекто-програмата, изготвена от община Перник за овладяване популацията на безстопанствените кучета предизвика очакван интерес, като за разлика от други обсъждания днес в Двореца на културата освен зам.кмета Денислав Захариев, представители на общината и неправителствени организации за защита на животните, имаше и доста граждани, които се очакваше да кажат мнението си по проблема.

Проблем има и той не е от вчера – това беше обединяващото във всички изказвания. Как да се реши и с какви средства – тук очаквано мненията се разминаваха и на моменти страстите в залата се нажежаваха до червено от лични и недотам лични нападки. От изявлението в началото на дискусията на зам.кметът Захариев стана ясно, че проблемът с безстопанствените кучета и котки е много сериозен и има много измерения. Причините за неговото трудно решаване са много.

Основната причина за непрекъснато увеличаващата се популация на кучетата е липсата на контрол на кучетата, домашни любимци по отношение на тяхното размножаване. Както и размножаването на техните потомства, които вече са на улицата. Отново беше подчертана безотговорността на голяма част от собствениците. Изоставените кучета са една голяма част от кучетата на улицата.

Наредбата за регистрирането и отглеждането на кучета, както и мерките за ограничаване на тяхната популация от доста време е качена на сайта на община Перник- за да може хората да се запознаят с нея и да дадат предложения, ако има такива. Официални предложения в общината са постъпили от „Дай лапа”- Перник. Те ще бъдат разгледани при повторно.От природозащитните организации атакуваха общината, че не са направили работна група, която да направи наредбата. Денислав Захариев пък контрира, че по закон няма изискване да се включват неправителствени организации в такава работна група, а проектът е бил разпратен до всички заинтересовани лица. Повече от час беше изгубен в цитиране на алинеи и членове от закона, по които имало разминавания според представителите на неправителствения сектор. В крайна сметка Милан Миланов в качеството си на зам.председател на Общински съвет Перник сложи край на дебатите, като убеди всички, че когато проекто наредбата влезе в комисиите на общински съвет ще се направи всичко възможно за да може в нейното обсъждане да се включат всички страни. Да бъдат кастрирани животните – това е основното решение на проблема. Не всички имат възможност да платят сумата за това, стана ясно от изказвания на присъстващи. Ще се мисли как да се обхванат повече кучета, как да се обхванат и тези в селата, за да бъдат кастрирани. Имаше и предложения да се намали данъка, който се плаща за кучетата. Стана ясно, че ще се обяви и нова поръчка за стопанисване на кучкарника.

Строг контрол над собствениците на кучета, кастриране и обезпаразитяване на уличните такива, поставяне на чипове, разрешаване на храненето на кучета и котки в междублоковите пространства – това бяха основните теми, около които се водеше дискусията, често прекъсвана от лични нападки и нерви.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.