iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-силно затъмнените стъкла на слънчевите очила могат да причинят катастрофи

Най-силно затъмнените стъкла на слънчевите очила могат да причинят катастрофи 06_1464840205

Слънчеви очила менте с много потъмнени стъкла стават причина за катастрофи, като у нас все още няма такива случаи, но в страни от ЕС вече са факт, съобщи Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Той обясни, че най-силно затъмнените стъкла са забранени за шофьорите. Степените на потъмняване на стъклата са от 1 до 4, а разрешени са черните стъкла в групите от 1 до 3. Цанков посъветва ако на очилата не пише затъмнението на стъклата, да не се използват зад волана, защото може да са опасни и да доведат до злополуки.

Основният знак, че са спазени изискванията за качество, е маркировката „СЕ”, каза още Цанов. Това покачва, че производителят е изпитал стоката, преди да я пусне на пазара. Освен това потребителите трябва да следят и за специфичен идентификационен номер на произведената партида. Все пак ако хората имат съмнение за качеството, да сигнализират агенцията, те ще проверят в лабораторията продукта и ако се наложи, ще го изтеглят от пазара. Основният ориентир за фалшификати е мястото, от където потребителите си купуват очилата, категоричен е експертът. И поясни, че от ДАМТН правят пряка връзка между несъответствията, които откриваме, и мястото, от където се вземат. По думите му те не бива да се купуват от всякакви места, защото все пак са защитно средство и могат да увредят окото.

Заради започващия летен сезон експертите от агенцията започват кампания за проверки за слънчеви очила и надуваеми детски играчки като пояси, жилетки и раменки. Инспекции ще има в цялата страна, като в нея ще участват 20 екипа на ДМТН. Акцията ще продължи в следващите 10 дни, като проверките по морето ще са през целия сезон. Плановете са по време на кампанията да се инспектират повече от 500 обекта. През миналата година 24% или всеки 4 чифт слънчеви очила от проверените от ДАМТН не са отговаряли на стандартите за качество. Най-голям брой нарушения са при стоките от различни открити пазари, тържища и сергии.

При надуваемите играчки инспекторите ще следят за остри ръбове, които може да срязват, дребни запушалки, които може да се погълнат. Най-често срещаният проблем е, че те са изработени от материали, които не са споменати. За това след обработката ръбът става изключително остър и режещ. При тапата за въздух проблемът е, че е пластмасова, която не се разгражда при поглъщане и може да доведе до задушаване.

Основният начин родителите да разберат дали играчката е качествена е да се провери отново за маркировка „CE”. Специалистите съветват да не се купуват артикули, които не я притежават. Те напомнят още, че е изключително важна инструкцията за родителите, която трябва да е на самата играчка. На нея е необходимо да бъде написано до каква дълбочина може да се използва, дали трябва да има непрекъснат родителски контрол, дали има нужда от съпътстващи артикули. Всичко това е много важно, за да не се стига до инциденти.

Цанков препоръчва играчките да се купуват от регламентирани места, с необходимите документи, с които да се гарантира безопасност за децата.

През първия ден от кампанията инспекторите на ДАМТН написаха 16 акта за 9 вида играчки и 38 вида слънчеви очила. Само за ден са проверени 43 обекта, 160 вида стоки, от които 60 – водни играчки и 100 вида слънчеви очила.

Най-честите нарушения при слънчевите очила са липса на маркировка за съответствие (СЕ) и инструкция за употреба (38 бр.). При 9 водни играчки липсва предупредителния текст върху продукта. Кампанията продължава до 10 юни, а след това ще има регулярни проверки до края на лятото.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.