iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НАП вече заплашва, ако не сте платили данъците си до 30 април

НАП вече заплашва, ако не сте платили данъците си до 30 април 05_1432188999

НАП е започнала да разпраща ултиматуми до гражданите, които са декларирали подоходните си данъци за 2014 г. в срока до 30 април, но още не са довнесли дължимата сума.

"Платете задължението си в едноседмичен срок", нарежда приходната агенция в писма, изпращани по електронната поща. "Неплащането на дълга ви ще доведе до процедура по принудително събиране, включително налагането на запор върху възнаграждения или други обезпечения", предупреждават от НАП.

От ултиматума по мейла става ясно, че 94% от българите все пак са изрядни с плащането. "Данъкът по годишната ви данъчна декларация все още не е внесен по сметката на НАП, въпреки че срокът за това изтече в края на април. Подобно поведение имат по-малко от 6% от данъкоплатците в България", с нотка на възмущение пишат данъчните до "провинилия" се гражданин.

На практика заплахите идват заради 20-ина дни забавяне, и то при положение че човек така или иначе ще си плати за закъснението, защото за всеки ден след 30 април се начисляват лихви.

НАП в случая очевидно се престарава с напомнянето, защото, щом данъкоплатецът е декларирал, че дължи данък, явно няма намерение да се крие, но може би няма възможност да го плати. В края на писмото тонът все пак се смекчава и следва учтива покана: "В общ интерес е да избегнем налагането на принудителни мерки, затова екипът на НАП е на разположение на телефон 0700 18 700, за да обсъдим възможностите ви да платите".

Всеки, който се чуди каква лихва се е натрупала за закъснението и колко точно трябва да внесе, може да направи справка онлайн на сайта на НАП с електронен подпис или със своя ПИК (персонален идентификационен код), става ясно от писмото.

СТАТИСТИКА

Още в началото на месеца НАП съобщи, че започва кампания за събиране на неплатен в срок подоходен данък за 2014 г. По неокончателни данни на база на обработените дотогава декларации бе обявено, че просроченият данък надхвърля 14 млн. лв. Кампанията по събирането започва с покана за доброволно изпълнение. Ако няма реакция, се налагат принудителни мерки - като запор върху част от заплатата.

Не е ясно каква е забавената сума в момента, защото в последния момент - края на април, 30-40 хиляди декларации са се изсипали по пощата, а междувременно закъснели данъкоплатци все пак внасят дължимото. Забавените суми са близо 11% от декларирания за довнасяне данък в размер на 123.2 млн. лв. 2014-та бе втората поред година, в която законът забраняваше на работодателите да удържат авансов данък върху извънтрудовите доходи за последното тримесечие на годината. Това води до довнасяне накуп на по-големи суми и съответно - до забавяния. Тази година лицата, получаващи дохода, имат право да поискат от работодателя да им удържа авансово данък и за последното тримесечие на годината. В закона не се уточнява краен срок, в който може да се случи това, но трябва да е преди октомври. Искането се отправя в свободна форма, може и устно, уточниха от НАП.

ТЕЖЪК СЛУЧАЙ

Читател на "Сега" се оплака в редакцията, че си е внесъл чинно дължимия данък за 2014 г., като си е приспаднал отстъпка 5% за ранно плащане и дори получил за това благодарствено писмо от НАП, но преди дни бил шашнат от ново писмо - че има стари задължения. Оказало се, че НАП открили, че човекът има неплатени стотинки отпреди 12 години, и затова не му уважават ранното плащане на данъка за миналата година и му "анулират" 5-процентната отстъпка. Според НАП въпреки че давността за стотинките отпреди 12 години е изтекла, те са си задължение, тъй като данъкоплатецът не е е поискал НАП да заличи "дълга" по давност. От НАП съобщиха, че в такива случаи гражданите трябва да довнесат отстъпката, която са си приспаднали.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.