iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хората нямат пари за агнешко за Великден

Хората нямат пари за агнешко за Великден 04_1428328028

През тази година печеното пиле измести традиционното агнешко на великденската трапеза. Това установи репортерска проверка на “Монитор”.

Седмица преди светлия християнски празник в Търново все още отделни ресторанти и фурни предлагат готово печено агне за трапезата. Цените са почти като миналогодишните, между 250 и 300 лв. за печено агне, пълнено с дроб сарма. Ако клиентът сам си донесе агнето и иска само да му го опекат, цената е около 70-80 лв. Ресторантьорите споделят обаче, че сега интересът към готово агне е почти нулев. Не помагат дори и обявените щедри промоции и екстри като безплатна гарнитура или безплатна доставка до вкъщи в рамките на града. “Хората просто нямат пари и това е. За повечето 300 лв. са много пари, почти една месечна работна заплата, и те

не могат да се прежалят и да ги похарчат

за едно печено агне. Предпочитат да минат колкото може по-тънко. Още повече че тази година и другите продукти за трапезата са доста “солени”. На празничната софра без прясна салата не може, а на пазара цените на марулите са левче бройката. Като сложиш и яйцата, и козунаците, и алкохола, и сметката набъбва. Затова и много семейства са решили да спестят и да свият разходите, от което могат. И са избрали това да е печеното агне”, споделя ресторантьорът Марин Маринов. Проверката установи, че много от хората все пак няма да минат съвсем без агнешко, но са се ориентирали към хипермаркетите, където могат

да си купят 1-2 кг месо

плешка или половинка агне, без това да изпразни съвсем портфейла им.

Повечето от хората обаче споделят, че на Великден наред с козунаците и яйцата ще заложат на печеното пиле. В търновските магазини готово печено пиле струва между 6,50 и 8 лв. За едно три- или четиричленно семейство три пилета са напълно достатъчни. А това означава около 20-25 лв., цена, която е доста по-ниска от тази на готово опечено агне.

Седмица преди празникасе активизираха и търговците на агнета.

Мургавите джамбази обикалят и търсят крехки агнета от по 20-ина килограма. Цената, която те предлагат, е като миналогодишната, около 4,50 лв. за килограм. Тази година обаче повечето от производителите по селата са вдигнали цената и държат на минимум 6 лв. за килограм живо тегло. Така едно добро за трапезата агне излиза около 120-140 лв. Селяните споделят, че предпочитат да задържат агнето за овца или да го заколят и направят в буркани, вместо да го дават за жълти стотинки на мургавите търговци. От полицията засега не са установили зачестили кражби на агнета седмица преди Великден. Очакват обаче това да стане около Гергьовден, когато търсенето на агнета е много по-голямо.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.