iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хората над 40 години трябва да работят 3 дни в седмицата

Хората над 40 години трябва да работят 3 дни в седмицата 04_1461049602

Според ново проучване, 3-дневна работна седмица е оптималната продължителност на работа за хора над 40 годишна възраст, като участие в изследването са взели 3000 мъже и 3500 жени в Австралия. Те са решавали поредица от тестове, анализиращи техните трудови навици.

Оказва се, че тези които работят по 25 часа седмично, се представят много по-добре от тези, които работят повече от 55 часа.

Един от авторите на изследването, професор Колин Макензи от Keio University, споделя: "В много държави ще се увеличи възрастовата граница при пенсиониране, което означава, че хората ще да работят до по-късен етап от живота си."

"Степента на интелектуална стимулация може да зависи от работното време. Работата може да е нож с две остриета. Тя може да стимулира мозъчната дейност, но в същото време дългите работни часове могат да причинят стрес и умора, което потенциално да уврежда познавателните ни функции", допълва той.

Професорът коментира, че разликите в работното време са важни за поддържане на добри познавателни функции при хората в средна и напреднала възраст. Това означава, че работата на непълен работен ден за тази група, може да бъде ефективно за когнитивното им състояние.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.