iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Абитуриентите са похарчили средно по 1500 лв. на човек

Абитуриентите са похарчили средно по 1500 лв. на човек 06_1433334528

За да добия представа за сегашните разходи за един абитуриент, се допитах до познати, прегледах форуми, на които се обсъжда темата и страници, на които се предлагат услуги по организацията на баловете. Имат се предвид зрелостниците и от двата пола, но трябва да се има предвид, че момичетата вероятно имат по-високи разходи.

Сметките тръгват от около

1000 до 3000 лева

в зависимост от това какво от всичките възможни екстри и аксесоари се купува и в какъв ценови клас са покупките. Мисля, че средна цена от около 1500 лв. е реалистична, поне за големите градове. Отчитайки все пак факта, че има и бедни или поне не много заможни домакинства с абитуриенти, ще използвам далеч по-консервативната оценка от средно 500 лева на абитуриент не за друго, а с цел да получим някакъв минимум за общия икономически потенциал на абитуриентските балове.

Българите, за които разход от подобен порядък е рутинен или ежемесечен, не са чак толкова много - 1500 лева представляват почти целите разходи на едно средно домакинство за два месеца и са равни на разходите за облекло и обувки на товадомакинствоза 4-5 г.

Ако от годишния ви бюджет изчезнат 1-2 месеца, балансирането на приходи и разходи със сигурност ще предизвика затруднения.

Разходите за балове в нашата икономика изглеждат доста високи спрямо доходите на домакинствата дори в сравнение с други страни. В немски сайтове за абитуриентски тоалети (Abschlusskleider) намерих стотици тоалети с цени в порядъка на 100 евро. Разбира се, може да намерите и цени, докъдето ви стига въображението. Като цяло абитуриентските балове в богатата част от Европа изглеждат сдържани в сравнение с това, което може да се види в Съединените щати. Фотоалбумите от тамошни балове много повече ми напомнят за България, включително с ексцентричните опити да се отличиш от другите.

Броят на завършващите средно образование варира. В някои години са достигнати пикови стойности от над 37 хил. завършващи. Но миграцията и отпадането са много по-значими. Броят на ражданията във всяка конкретна година е около 2 пъти по-голям от броя на завършващите ХII клас 19 г. по-късно. Тази учебна година е сред тияи с най-малко завършили през новия век -

около 27 хиляди

Това се дължи и на много ниската раждаемост през втората половина на 90-те, особено в годините на най-тежката икономическа криза – 1996 и 1997 г. Така при консервативната оценка от 500 лева среден разход на абитуриент получавам сума от малко над 13,5 милиона, при малко надценената оценка от 1500 лв среден разход над абитуриент, получавам тройно повече, или около 41 млн лв. Тези суми не са космически, но за мащабите на ангажираните с баловете сектори на икономиката не са и незначителни.

Разходите са съсредоточени в няколко седмици – период, в който наистина могат да бъдат доминиращи за много фирми в хотелиерския и ресторантьорския бранш, в продажбата на козметика, облекла и обувки, във фризьорството, както и за автокъщи, които отдават луксозни коли под наем.

Фактът, че абитуриентските балове са непренебрежим дял от икономиката се вижда и от съществуването на специализирани агенции, които се занимават с тяхната организация. Абитуриентските балове всъщност не са в основата си икономика, а ритуал, при това много древен. На много места по света в различни култури на младежите в момента на преход към зрелостта

се разрешава да полудуват за няколко дни,

да вършат щуротии и безобразия, да нарушават безнаказано правилата за последно. Остатъци от този ритуал се виждат в начина, по който полицията не санкционира действия на пътя, които иначе биха били строго наказуеми и леки нарушения на обществения ред.

Точат се кавалкади от автомобили, по възможност от най-престижните и скъпи марки, които абитуриентите и техните родители могат да си позволят. Разточителството също има ритуален и демонстрационен характер. След края на баловете

настъпва период на икономии и отрезвяване, в преносния, а и в буквалния смисъл.

Работата на дарителски организации, свързана с баловете, в други страни е насочена и към това да бъдат подпомогнати и най-бедните ученици да се представят достойно на бала си. За целта могат да се ползват безплатно или да се получат като дарение подходящи облекла. Споменавам това, защото в някои наши медии забелязах насмешка по отношение на усилията на част от най-бедните ученици да дадат всичко, за да изглеждат на бала си като заможни и успели хора.

Зад това лесно можем да привидим пошлост и кич, особено на фона на наистина скъпите и луксозни неща, които другите могат да си позволят, или на фона на готовността да даряваш. Аз бих се отнесъл с разбиране към желанието на децата от бедни семейства да изглеждат така, сякаш имат други възможности, други перспективи и друг късмет. А това може и наистина да е така.

В икономиката на абитуриентските балове се вижда интересна и поучителна, макар и малко изкривена снимка на обществото ни и неговите ресурси и ценности.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.