iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Връчиха приза на любимата учителка Елизабет Алексиева в Перник

Връчиха приза на любимата учителка Елизабет Алексиева в Перник 06_1464838625

Преподавателят но български език и литература в ГПЧЕ „Симеон Радев” в Перник Елизабет Алексиева бе удостоена с моралния приз „Любим учител”, като й го връчи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Деветокласниците определиха любимия си учител в кампания на вестник „Стандарт”, която стартира миналата година с подкрепата на МОН. В Езиковата гимназия бе и зам.-главният редактор на медията Даниела Казанджиева.

Церемонията се проведе в присъствието на кмета на община Перник Вяра Церовска, ресорния зам.-кмет Севделина Ковачева и кмета на кв. Изток Емил Костадинов. В залата беше директорът на училището Теменужка Аначкова, учители и ученици от деветите класове.

Аначкова прочете откъс от есето на преподавателя но БЕЛ София Стойнева за избора на учителската професия, „в която се чувстваш като съвременен Дон Кихот и се опитваш да поддържаш жив идеала сред много прагматици, да общуваш с хора, които тепърва трябва да изберат по кой път да тръгнат и ти да си фактора за техния избор”. Добрият учител обяснява, най-добрият показва нагледно, а великите учители вдъхновяват. Малко са великите учители, но за посредствените няма място в българското училище, завърши думите си директорът и подчерта, че духът в езиковата гимназия го има и това е доказано за пореден път.

В проведената анкета деветокласниците от Езиковата най-често пишат, че часовете на Елизабет Алексиева са много интересни, независимо от тежкия материал. Тя разказва и неща за живота, а освен учител, младежите я чевстват и свой приятел. Тя отделя минути и за теми извън урока. Учениците се чувстват разбрани и онова, което е доста показателно е, че в нейните часове не се шуми.

Това, което е любопитно и прави впечатление е, че тази година и тримата любими учители са литератори, каза Даниела Казанджиева от „Стандарт”. Когато г-жа Алексиева влезе в час, изведнъж се оказва, че екзарх Йосиф пише много интересно, че житията на Кирил и Методий са увлекателни четива, че „Шестоднев” и „За буквите” се четат леко и с удоволствие. Всичко това ни показва, че преподавателят прави предмета и любимият предмет е преподаваният от любимия учител, посочи зам.-главният редактор.

Даниела Казанджиева смята, че трябва да се обърне повече внимание на преподавателя и качеството на преподаването. Тя заръча на зам.-министъра МОН да покани за съветници любимите учители, защото те имат работеща формула за това, което трябва да се направи.

Ако учениците не бяха толкова активни, аз нямаше да бъда това, което съм, обърна се към младите хора зам.-министърът Деян Стаматов и разказа, че доскоро е бил директор на голямо столично училище. Той не счита, че учениците на учат и не четат. По-скоро те четат по коренно различен начин. Всички вие сте умни по-много по-различен начин отколкото поколението преди вас и точно това трябва да се използва, за да вървим максимално бързо напред, посочи още той. Вие, учениците, сте най-добрият начин за защита при избора на любимия учител. И ако в момента правим различни промени, в тях залагаме ролята на ученика като основно движещо средство при оценката на учителския труд и като коректив да казва кое е положително и кое не, посочи той.

Наградената литераторка Елизабет Алексиева благодари на учениците, които са гласували за другите й колеги и са създали толкова нюансиран профил на желания и предпочитан учител. Тя благодари и на тези, които са я избрали. „Когато си получат списъка с книгите за 10 клас обаче не трябва да се разкайват. „Граф Монте Кристо” и „Декемерон” не са са за самозащита. Не се отчайвайте, четенето е приятно”, пошегува се тя.

Сигурна съм, че вашата любима учителка ще среща вашия одобрителен поглед винаги, защото тя го е взела от вас и сърцата ви, каза на учениците кметът Вяра Церовска и им пожела хубава ваканция.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.