iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Учебниците вече ще се избират от по-широк кръг лица

Учебниците вече ще се избират от по-широк кръг лица 05_1432896223

Учебниците, около чието съдържание редовно избухват скандали, вече ще се подбират от по-широк кръг заинтересовани лица. За разлика от сега, когато дума за тях имат само учителите,занапред книгите до седми клас, които са безплатни, пак ще се избират от учителя, но ще се съгласуват и с обществения съвет на училището, в който влизат представители на родителите и съответната община.

Това решиха депутатите от просветната комисия на второ четене на новия училищен закон. Предложението дойде от проф. Станислав Станилов ("Атака"). Учебниците за гимназията пък ще се избират само от преподавателя.

Проектите на учебници ще се оценяват на два етапа - дали съответстват на държавните стандарти и дали са пригодни за прилагане в училище. На първия етап в преценката ще участва и БАН. Второто "сито" ще зависи от всяко училище и конкретните учители по предмета в него.

Другата сериозна промяна е в броя на учебниците, от които ще избират учителите. В момента по един учебен предмет има по три учебника, от който преподавателите избират един, по който да обучават децата. Ако промените бъдат одобрени от пленарна зала обаче, министърът на образованието ще трябва да одобрява без изключение всички подадени проекти за учебници, учебни комплекти и познавателни книжки, за които след оценка е установено, че отговарят на съответните държавни образователни стандарти. Преди началото на всяка учебна година той ще качва списък с одобрените проекти на сайта на ведомството си. Въпросните държавни стандарти обаче тепърва ще се пишат, а дотогава ще действат вече одобрените учебници. Те ще се ползват до влизането в сила на нови учебни програми.

Предложението на ГЕРБ за отпадането на ограничението срещна сериозна съпротива от депутатите. Проф. Станилов настоя по един предмет да има само по един учебник, тъй като по-големият брой учебници означава и повече средства за издаването им. На същото мнение бяха и от БСП, според които много учебници ще доведат до хаос в системата. Социалистите смятат, че ако броят им е лимитиран, ще се реши въпросът с тяхното качество и учениците ще могат да се местят по-лесно от едно училище в друго (където се учи например по друг учебник). Бойка Маринска от Реформаторския блок поиска положението да се запази както досега, а Милен Михов от Патриотичния фронт предложи компромисно решение - МОН да одобрява само по един учебник за общообразователните предмети и по три - за останалите предмети. Всички идеи обаче бяха отхвърлени от ГЕРБ с мотива, че конкуренцията между многото учебници ще отсее най-качествените от тях, както било и в повечето европейски държави. Шефката на комисията Милена Дамянова от ГЕРБ неведнъж е давала пример с международни изследвания, които сочат, че там, където учителят има по-голяма свобода и може да избира между повече учебници, учениците имат по-добри резултати.

УСЛОВИЕ

Самите оценители не бива да са автори или издатели на внесени за оценяване проекти на учебници, нито на одобрени вече учебници по съответния предмет. Те трябва да удостоверят, че отговарят на тези и други условия с декларация.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.