iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще променят учебниците на най-малките

Ще променят учебниците на най-малките 04_1428328664

Ще променят учебниците от 1 до 4 клас, защото много от тях са неактуални и съдържат грешки, обяви министърът на образованието проф. Тодор Танев.

Според него тази промяна е забавена с десетилетия. „Електронни или хартиени, учебниците трябва да бъдат променени. Ще започнем с учебниците от първи до четвърти клас, които не са толкова обемни”, обясни той.

Министърът ще обяви кои учебници ще бъдат променени първи след две седмици. Танев подчерта, че все още не се обмисля пълното премахване на хартиените учебници, тъй като те имат своята функция. Въпреки това ще се върви към въвеждането на електронни учебници.

През януари родители от Варна поставиха ултиматум за незабавна смяна на учебниците до 7-и клас. Тогава просветният министър обеща, че такива ще има. Миналата година възмущението си от съдържанието на учебниците по предметите „Човек и общество“ и „История и цивилизация“ изказаха и историци.

Тогавашният образователен министър проф. Анелия Клисарова обеща, че грешките ще бъдат поправени. Тя лансира и идеята на децата от първи до седми клас да се преподава само по един учебник, но наследникът й Танев не я одобри.

В понеделник в министерството бе представена Единната електронна съобщителна мрежа в сферата на образованието, разработена съвместно с транспортното министерство. През тази година към системата ще бъдат добавени университети в 7 града - София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен.

Намерението на просветното министерство е в следващите три години да успее да включи всички институции от системата на образованието в една единна електронна мрежа. Системата ще струва около 135 млн. лв.

Танев уточни, че внедряването й няма да доведе до отпадане на хартиените учебници, защото те имат своята роля и министерството няма намерението да ги запраща в историята. „Информационните технологии навлизат в образованието и трябва да направим всичко възможно да се справим с тях”, коментира образователният министър.

ДАНС влиза в Министерството на образованието

Служители на ДАНС ще тарашат просветното министерство заради съмненията на министър Тодор Танев, че някои дирекции и агенции към ведомството са замесени във финансови злоупотреби.

На мушката на агенцията са Центърът за развитие на човешките ресурси и дружеството „Ученически отдих”. Танев заяви, че има информация за далавери в няколко отдела, дирекции, агенции и дори места за туристически отдих. Според него не са едно и две местата, за които има подозрения за натрупани организационни и финансови проблеми.

Проверката вече е започнала. „Свързах се с ръководителя на ДАНС и с представители на прокуратурата и поръчахме независими външни одити, както и одити на нашата собствена дирекция”, подчерта просветният министър. Той изтъкна, че няма нарочени и обвинени. „Длъжни сме да проверим натрупаните сигнали, които не са малко", посочи Танев.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.